U kupatilu možete često pronaći pauke, naročito tokom jeseni i zime, a stručnjaci upozoravaju da ih posebno privlače prljavi, mokri peškiri.

Ako imate naviku ostaviti mokar peškir u kupatilu nakon tuširanja, trebali biste je izbegavati. Mokri peškiri verovatno će privući pauke zbog vlage koja je paucima preko potrebna i bez nje ne mogu živeti, kaže entomolog Ruiz.

Foto: Jutjub printskrin/SCI NC

 

Nikolas Martin, entomolog, dodaje da će vlaga posebno privući određene vrste pauka, poput podrumskih pauka. Osim pauka, mokri peškiri privlače i druge insekte kojima se pauci hrane.

Ruiz i Martin ističu da vlaga privlači insekte kao što mravi, mušice, žohari, grinje, stonoge i cvrčke, a svi su oni izvor hrane za pauke.

Mokre peškire naročito izbegavajte ostavljati na podu prostorije. Andre Gabries, stručnjak za štetočine, kaže da im je to 'lovište' još i privlačnije jer mu je lako pristupiti.

Foto: Jutjub printskrin/SCI NC

 

Čak i ako nisu mokri, pokupite ih. Tomas Marbut, stručnjak za štetočine, kaže da je toplina vrlo privlačna paucima, pa bi mogli tražiti ugodna mesta za sklonište u prostorima na koje su već navikli.

- Tokom hladnih meseci pauci traže sklonište upravo u gomili peškira pa ih je najbolje držati obešene - objašnjava Marbut i dodaje da se ovi insekti vole skrivati i u uglovima prozora i drugim prostorima koje ne čistite redovno. To uključuje i područje ispod nameštaja u kupatilu te prljavi veš.

Ako imate biljke u kupatilui, to takođe privlači pauke. Mnogi insekti su biljojedi, pa se pauci kreću oko biljki, znajući da će se tu pojaviti i drugi insekti koje će potom lako zarobiti u svoje mreže, piše Best life.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".