Ovo ostrvo lokalno poznato je pod nazivom Ilha de Queimada Grande, a njegova površina iznosi tek 0,45 kilometara kvadratnih. U prevodu, na celoj planeti ne postoji mesto na kojem je koncentracija zmija otrovnica veća. Gde god da se okrenete, videćete - ne jednu, već njih nekoliko. 

Postoje brojne legende o ovom zlokobnom mestu. Prema predanju, jedini trag ljudskog postojanja na ostrvu je svetionik koji je sagrađen u 1900-im.

Svetioničar je na ostrvu kratko živeo sa svojom porodicom, dok mu sablasna stvorenja nisu upuzala u kuću kroz otvorene prozore i masakrirala ukućane svojim otrovnim zubima.

Foto: Profimedia

 

 

No, odakle toliko zmija na tako malom mestu? Jamičarke iz porodice ljutica ostale su zarobljene na ostrvu kada je porastao nivo okeana i odvojio ostrvo od kopna. Kako na ostrvu nisu imale prirodne neprijatelje, uspele su da se masovno razmnože. Štaviše, iako su na ostrvu imale obilje hrane, naučile su da skaču i hvataju ptice u letu. 

Smrtonosna vrsta koja živi na ostrvu odgovorna je za oko 90 svih smrtnih slučajeva ugriza u Brazilu. Ako posle ugriza ne primite lek, smrtnost iznosi oko 10 posto, dok su šanse za preživljavanje sa protivotrovom samo tri posto. Prestanak rada bubrega, krvarenje u mozgu, krvarenje u crevima i nekroza mišićnog tkiva samo su neki od simptoma koji se javljaju posle ugriza.  

Zanimljivo, ne postoji slučaj u kojem je neko preživeo dovoljno dugo da bi dospeo u bolnicu.

- Sa ovim zmijama reč je o naročito bolnoj smrti. U svakom slučaju, umrećete vrišteći -  objašnjava biolog Brajan Fraj, jedan od nekolicine istraživača koji su se usudili da posete ostrvo.

Treba svakako istaći da je brazilska vlada zabranila odlazak na ostrvo, a jedini izzuzeci su posebne dozvole za naučnike i istraživačke timove, a preduslov je da moraju da imaju dežurnog lekara u blizini, kao i zaštitna odela. Postoji i crno tržište za ture koje vode na ostrvo, kao i crno tržište za nabavku zlatnih zmija. Cena jedne zmije je navodno od 10 do 30 hiljada dolara. 

Iako vas otrov ove zmije može ubiti, paradoksalno, ovaj otrov ima i lekovite materije u sebi. Otrov zlatne zmije u dosadašnjim testiranjima pokazao je farmaceutski potencijal, pa se koristi u izradi lekova za snižavanje krvnog pritiska. Ujedno je to jedan od razloga zbog čega je zabranjeno ubijati zmije na ostrvu. 

Iako su to istoričari u više navrata demantovali, urbana legenda kaže da su zmije na ostrvo doneli gusari, koji su tamo zakopali svoje blago. Zmije su se toliko razmnožile da ni sami gusari nisu mogli do blaga. 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".