Meta operacije bio je ključni finansijski posrednik Islamske države Bilal al-Sudani, prenosi AP. 

Američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je da su SAD i njihovi partneri bezbedniji nakon ove akcije koja, kako je naglasio, odražava čvrstu posvećenost SAD zaštiti Amerikanaca od pretnje terorizma u zemlji i inostranstvu. 

Bajden je bio obavešten prošle nedelje o planiranoj misiji koja je organizovana posle višemesečnog planiranja i on je dao konačno odobrenje da se operacija sprovede ove nedelje, na preporuku Ostina i načelnika združenog Generalštaba američke vojske generala Marka Milija, rekla su novinarima dva neimenovana visko pozicionirana zvaničnika Bajdenove administracije.

Al-Sudani, čije kretanje su godinama pratili američki obaveštajni zvaničnici, imao je ključnu ulogu u pomaganju u finansiranju operacija Islamske države u Africi, kao i terorističkog ogranka Islamske države koji deluje u Avganistanu, naveo je Ostin. 

Američko ministarstvo finansija prošle godine je saopštilo da je al-Sudani blisko sarađivao sa još jednim operativcem Islamske Države Abdelom Huseinom abadigom, koji je regrutovao mladiće u Južnoafričkoj Republici i slao ih u kamp za oružanu obuku.

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".