Goran Mihajlović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Dejan Vladiković, hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda govorili su o hidrološkoj situaciji u Srbiji, ali su najavili i nove snežne padavine.

"Hidrološka situacija se popravlja. Na većini poplavljenih područja imamo poboljšanje, osim na Savi kod Šapca. Tu će se polako i usporeno spuštati taj vodostaj. Kod Ibra neće biti značajnijih komplikacija", ekao je Vladiković.

A Mihajlović je rekao da sneg može pasti svakog trenutka.

- Sneg možemo očekivati već u toku dana. Pre svega u brdsko planinskim, a potom i u nižim predelima. Petak i subotu bi se padavine intezivirale. Očekuje se 10 do 15 centimetara snega. Uživaćemo u zimskim čarolijama -, rekao je Mihajlović i dodao da to što se sneg ovoliko dugo čekao nije toliko neobično i da su se slične vremenske prilike dešavale i ranije.

- Pamćenje je dosta varljivo. Nije ništa neobično ovo što se dešava. Podsetiću vas da u zimu 2012., takođe nismo imali posebno niske temperature. Dešavalo se i prethodnih godina da nemamo obilnog snega, mada postoji trend u proteklih 30 godina globalnog smanjenja temperatura -, kaže Mihajlović.

(Mondo)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".