Zaleđeno telo bebe pronašao je Zoran M. u četvrtak dok je čistio zamrzivač u iznajmljenoj kući gde živi sa četvoro dece. Leš bebe je bio umotan u nekoliko kesa i sakriven ispod gomile zamrznutog mesa i povrća. On je ranije izjavio da je prvenstveno mislio da se radi o vekni hleba.

- Kada sam počeo da odvezujem i odmotavam kese, prvo sam pomislio da je reč o vekni hleba, jer je moja bivša supruga imala običaj da zamrzava pecivo. Međutim, kada sam sklonio poslednju kesu, naišao sam na peškir, a u njemu je bilo zaleđeno telo bebe - ispričao je on.

Lidija M, bivša Zoranova supruga i majka njihove dece u nedelju je saslušana u svojstvu građanina prilikom čega je priznala da se krišom porodila u kući i da je beba rođena mrtva, pa ju je sakrila u zamrzivač.

Foto: N. Skenderija

 

Rekla je da nije znala šta da radi s mrtvom bebom, pošto niko nije znao da je trudna, pa je odlučila da sakrije leš.

U policiji, međutim, sumnjaju da je beba zapravo rođena živa i da ju je majka odmah po porođaju ubila, pa se sad čekaju rezultati obdukcije kako bi se utvrdilo šta se zaista desilo s nesrećnim novorođenčetom.

Lidija M. saslušana je juče i u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Tužilaštvo je nakon saslušanja predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da okrivljenoj odredi pritvor da ne bi uticala na svedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Foto: Fejsbuk

 

Viši sud u Beogradu odredio je do 30 dana pritvora, što je potrvdila agencijama portparol ovog suda, Tatjana Matić.

Iako se čini da su razlozi za čedomorstvo uglavnom psihičko stanje roditelja, istina je malo drugačuija, a o tome smo razgovarali za psihijatrom Jovanom Stojković.

Postoje različiti razlozi za čedomorstvo. U sudskoj pshijijatriji na primer, a kako je za Espreso objasnila Jovana Stojković, se razlikuje da li je ubistvo počinjeno u afektu, "na mah" ili je čin smišljen, pri bistroj svesti.

- O tome da li je u ovom konkretnom slučaju dete bilo živo ili nije, i ukoliko je bilo živo da li je ubistvo učinjeno u afetku ili je bilo isplanirano će odlučiti nadležni organi. Ali, na osnovu informacija koje sam pročitala iz medija, majka iz Zemuna je navodno krila trudnoću od svoje porodice, te to može da ukazuje da je ona od samog početka imala u planu da se reši deteta - govori doktorka Jovana.

Kako je objasnila, može biti reč čedomorki koje i pre porođaja planiraju čedomorstvo. Druga vrsta čedomorki su one majke, prema prečima sagovornice, uglavnom mlađih godina koje prilikom porođaja shvate da ipak to ne mogu da podnesu, gde se u afektu izvrši ubistvo deteta. Treća vrsta motiva za ubistvo, a koji je najređi slučaj i uglavnom se dešava u ruralnim sredinama kada neka treća osoba to zahteva od majki i kada se pod pod pritiskom desi ubistvo, i to čak nije sve.

Foto: Profimedia

 

- Određena istraživanja pokazuju da su vrlo česti razlozi za čedomorstvo bolest ili malformacija deteta, zatim teška materijalna situacija, ali i osveta majke ocu deteta. I godine mogu da budu razlog čedomorstvo, a paradoksalno ima slučajeva da su mlade majke zbog nespremnosti se odlučile na ovaj potez ili pak žene poznijih godina koje nisu u stanju da se brinu o detetu - objašnjava dalje sagovornica.

Motiva je mnogo, zato je važno znati da glavni razlog uglavnom nije postporođajna depresija.

- Pa čak i kada se spominje postporođajna depresija bitno je razlikovati ovo stanje od stanja postporođajne psihoze koji je mnogo teži slučaj. Depresija je klasična depresivnost, neraspoloženje, gubitak apetita, gubitak sna pa čak i preterana i upadljiva briga o detetu i ona se najčešće primeti od okoline. Zato je važno da žena ima podršku u tim danima kada je beba mala. Postoporođajna depresija retko može dovesti do čedomorstva, dok postporođajna psihoza može - objašnjava doktorka.

Foto: Profimedia

 

U pitanju je skroz izmenjeno stanje - od halucinacije do sumanutih ideja da je na primer dete ili božiji ili đavolje, a prema rečima sagovornice, to je ozbiljno psihijatrijsko stanje koje zahteva odvajanje majke u psihijatrijsku ustanovu te je tu povećan rizik od čedomorstva.

Iz navedenih razloga sagovornica apeluje da je jako važno obratiti pažnju na stanje majke nekoliko dana posle porođaja koje je uvek manje više izmenjeno što zbog promene u hormonima, poremećaja u snu, ishrani i načinu života. Majci treba podrška, pomoć i neko sa kim uvek može da razgovara o svojim osećanjima.

- Depresiju treba prepoznati na vreme i lečiti, a za to ogroman značaj ima okolina majke. Kada su u pitanju socijalne stavke, potrebne su edukacije žena da čak i kada se desi neželjena trudnoća postoji sistem koji će preuzeti brigu o tom detetu, te da ubistvo nije rešenje - naglašava doktorka.

Foto: I. Maranković

 

Povodom konkretnog slučaja u Zemunu, sagovornica za kraj komentariše da se na osnovu iformacija koje je pročitala u medijima može pretpostaviti da je u pitanju motivisani i isplanirani cilje jer je samim skrivanjem trudnoće majka pokazala da ne želi dete, te da će se veštačenjem utvrditi da li je ona ranije bila bolesna, psihotična ili depresivna.

- Da je u pitanju ozbiljan duševni poremećaj, ne verujem da to niko nije mogao da vidi u porodici - zaključila je.

Presuda

Za čedomorstvo predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora. Većina ovih žena je osuđena na uslovne ili kaznu od godinu do dve zatvora. Olakšavajuću okolnost po njih je upravo njihovo psihičko stanje posle porođaja.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Espreso)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".