Očekuje nas do petka postepeno slabljenje i prestanak padavina, ali i pad snežne granice na oko 600 metara nadmorske visine. 

-U utorak pretežno oblačno, nad zapadnim, jugozapadnim, središnjim i jugosistočnim predelima i dalje uz padavine ali slabije u odnosu na protekle dane. Snežna granica u padu na oko 600mnv. Na severu uglavnom suvo, a pretežno suvo i na jugu gde će biti i sunčanih intervala. Vetar istočni i jugoisotčni u postepenom slabljenju. Dnevni maksimum od +2 do +6 stepeni Celzijusa. Sreda i četvrtak donose uglavnom suvo, često tmurno i umereno hladno vreme. Vetar će biti slab, dok će se dnevni maksimumi kretati od 0 do +5 stepeni Celzijusa. Više sunca nad jugom regiona uz maksimume i do oko +12 stepeni Celzijusa.

U petak nas očekuje manje zalhađenje u središnjem i istočnom delu regiona, a prognoza je slična i za vikend.

Foto: Tanjug/AP

 

- Od petka do nedelje se računa na razvijanje novog ciklona, ovog puta nad Jonskim morem i on bi ka nama sa severa povukao dodatnu količinu hladnog vazduha te bi u petak i za dane vikenda bilo pretežno oblačno ali se padavine, uglavnom u obliku snega pre svega očekuju nad većim delom Srbije, C.Gore, istične i središnje BiH kao i anad istokom Hrvatske. Još ćemo tačno oko četvrtka videti procenu intenziteta i akumulacije snega ali za sada deluje da nizije ne treba da očekuju više od 5cm snega, a  često će ba biti do 3cm. Planiski deo regiona koji će imati snežne padavine može očekivatui akumulacije preko 10cm, a više planine, preko 1000mnv i oko 20cm snega. Vetar će biti severni i severozadni, dok će se dnevni maksimum uglavnom kretrati od 0 do +3 stepena Celzijusa, na zapadu refiona oko +5 steepni Celzijusa.

Krajem januara možemo očekivati smenu zahlađenja i otopljenja, a prave hladne i snežne zime neće biti, po svemu sudeći, ni u prvoj dekadi februara.

- Početkom sledeće nedelje ulazimo u period promenljivog vremena koji će donositi smenu otopljenja i zahlađenja jer će nam se u jakoj severozapadnoj vazdušnoj struji velikom brzinom premeštati serija frontalnih poremećaja sa Atlantika. Jasno je da u takvim uslovima nema pravi zime, sigurno ne u nizijama gde će uglavnom biti kiše i na kratko prolaznog snega iza tih frontova. Planine, posebno preko 800mnv će i dalje imati uglavnom snežne padavine.

Foto: Profimedia

 

Međutim, u februaru može doći do novih snežnih padavina, ali kako je to "daleko", Čubrilo je naveo da će za nedelju dana biti jasnije stanje.

- Prve procene sinoptike za poslednji zimski mesec ukazuju da u prvoj dekadi februara ne trabe očekivati prave zimske dane. Kako zagrevanje stratosfere nije dovoljno da izazove prekidanje polarnog vrltoga zapadni vetrovi će posle naglog ali prolaznog slabljenja koje se očekuje ovih dana ponovo ojačati i do oko 11.02. bi bili malo iznad proseka te tih dana uz česta prolazna pogoršanja neće biti uslova za jače zahlađenje. U ovom momentu mislim da će uslova za verovatno polednje zahlađenje zahlađenje biti nakon 11.02. kada se simulira novo slabljenje zapadnih vetrva koja bi se moglo produžiti do kraja meseca. Tada bi moglo biti uslova za nove snežne padavine i u nizijama, ali to je jako dalek period i sve će biti jasnije za oko nedelju dana.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".