Prvi slučaj infekcije ovim podsojem potvrđen je i u Crnoj Gori, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Crna Gora se tako, kažu u saopštenju, pridružila spisku država kod kojih je registrovana mutacija visoko zaraznog soja.

Naučnici koji su proučavali ovaj podsoj omikrona kažu da je brži od svih dosadašnjih, ali da ne izaziva težu kliničku sliku. U Srbiji zasad nema potvrde da je nova podvarijanta prisutna kod nas, ali epidemiolozi kažu da bi u februaru mogla da postane dominantni uzrok kovid 19.

Nova podvarijanta omikrona, "kraken", otkrivena je krajem oktobra prošle godine u državi NJujork, a već krajem decembra činila je više od 40 odsto svih slučajeva zaraze. Sumnja se da je nastala mnogo ranije, u Indiji. Ono što brine lekare je njeno brzo širenje. "Kraken" je najzarazniji soj od početka pandemije pre tri godine. Ono što je povoljno, kako ističu, jeste da ovaj novi soj daje laku kliničku sliku, obično bez komplikacija.

Kod nas se, i bez zvanične potvrde prisustva novog soja, iako epidemiolozi kažu da je već prisutan, registruje porast broja inficiranih, ali većina ima blagu kliničku sliku zaraze. Da se omikron soj lakše podnosi i da ne ostavlja trajne posledice, potvrđuje i dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije:

Foto: AP

 

- To znamo po tome što je sada mnogo manji pritisak na našu postkovid ambulantu. Ona radi jednom nedeljno, jer je drastično smanjen priliv pacijenata. Pre više od godinu dana situacija je bila drugačija. Tada je bio dominantan delta soj i on je stvarao velike probleme jer su pacijenti usled njega obolevali od upale pluća. Kod omikrona to nije karakteristika. Dok je delta soj bio dominanta, mi smo u postkovidu zbrinjavali 120 pacijenata mesečno, a sada 30 do 40.

Iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) navode da je razlog ubrzanog tempa širenja "krakena" verovatno posledica sposobnosti ove podvarijante da izbegne zaštitu imunološkog sistema koju su pružile prethodne infekcije ili vakcinacija. Takođe, ima mutaciju na svom spajk proteinu - delu virusa koji se veže na ćelije domaćina.

Foto: Profimedia

 

Evropske zemlje koje su do sada prijavile slučajeve infekcije XBB.1.5 podvarijantom su Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Francuska, Austrija, Nemačka, Italija, Španija, Švedska, Island, Belgija, Republika Češka, Portugal.

Opasnost je u tome što se eksplozija slučajeva podudara s ionako teškom sezonom gripa i respiratornog sincicijskog virusa, što opterećuje bolnice. U Belgiji su vlasti za javno zdravstvo proglasile epidemiju gripa zbog porasta slučajeva, a vrhunac se očekuje za tri ili četiri nedelje.

Nova podvarijanta prouzrokovala je eksploziju slučajeva u SAD, ali ne znači da će se takav scenario dogoditi i u Evropi.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".