Glumac Žarko Laušević je prilikom okršaja u podgoričkom ugostiteljskom objektu "Apple" pištoljem ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19), dok je Andriji Kažiću (24) naneo teške telesne povrede.

Laušević je zbog zločina koji se dogodio između 30. i 31. jula 1993. godine osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 13 godina. Posle odležanih četiri i po, glumac je, shodno odlukom nadležnih organa, oslobođen pošto mu je kazna smanjena na četiri godine.

Po izlasku na slobodu, Laušević je krenuo put Amerike, a na takav potez odlučio se zbog potencijalne "krvne osvete" i sopstvene bezbednosti. U Srbiju je ponovo kročio tek 2013. godine, a pomilovan je 2011.

Na TV ekranima počelo je emitovanje serije "Pad", rađene po knjizi Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikada", a u kojoj glavnog lika tumači Milan Marić.

Foto: Arhiva Novosti

 

 

Redakcija "Nportal.rs" odlučila je da prelista bogatu arhivu "Novosti" i oživi tekstove stare oko 30 godina posvećene pomenutom slučaju (sve delove serijala - Žarko Laušević ubistvo možete da pročitate na ovom linku).

Najnoviji deo serijala posvećen je prvom danu suđenja, 9. novembra 1993. godine, kada je pročitana optužnica, a Laušević dao prvi iskaz pred sudijom. Glumcu su u sudnici podršku pružile i kolege, a među njima je bila i Svetlana Ceca Bojković koja je odgovorila na prozivke članova porodica ubijenih momaka da "brane ubicu".

Prenosimo u celosti te redove iz "Večernjih novosti" od 10. novembra 1993. godine:

Foto: Arhiva Novosti

 

 

Pretresu su prethodile mučne scene. U trenutku kada su uvedeni optuženi, iz dela sale u kojoj sedi rodbina poginulih mladića provalili su revolt i očajanje. Prisutnim novinarima upućene su zamerke da lažu i da od tragedije prave pozorište. Uzavrelu atmosferu uspeo je delimično da smiri otac pokojnog Dragora, Božo Pejović, rečima da im se obraća kao roditelj kojem je teško, najteže, ali da rodbina mora biti mirna...

- Užasno se osećam, imam saosećanje sa porodicama oštećenih. Moja porodica doživljava sve ovo tragično i u mom životu više ništa neće biti kao ranije - rekao je Žarko Laušević.

Kada je predsednik Krivičnog veća oko podne saopštio da se pretres prekida i zakazao nastavak za danas, ponovile su se scene sa početka.

Prisutni

Početku procesa prisustovale su supruga i sestra Žarka Lauševića, zatim Svetalana Bojković, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, Dragica Tomas, predsednik Udruženja za Crnu Goru i Jovan Ćirilov, upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Foto: Arhiva Novosti

 

I na njihov račun bilo je dobacivanja ("što su došli da brane ubice") na šta je Svetalana Bojković strpljivo odgovarala da je svesna teške tragedije i da se saoseća sa bolom porodica.

Č. Prelević

*"Nportal.rs" je rešio da napravi rekonstrukciju ovog dramatičnog događaja i da iz arhive u nekoliko serijala, koje ćete moći da čitate u narednim danima, izvuče stare novinske tekstove i snimke iz tog vremena. Ovaj tekst, objavljen je u Večernjim novostima 10. novembra 1993. godine. *

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".