Jedan prizor na bogojavljenskom plivanju u Odžacima privukao je posebnu pažnju. Policijska službenica Anja Jovović (20) iz Ratkova kod Odžaka je po izlasku iz vode obukla majicu sa slikom dečaka i natpisom: "Živiš".

Na slici je bio njen rođeni brat Luka, koji je 2019. prvi u Odžacima doplivao do časnog krsta. Imao je tada svega 11 godina, a pre devet meseci je nastradao u saobraćajnoj nesreći.

Istu majicu su nosili i njegovi najmiliji i drugari u Ratkovu, gde je Lukin otac Dragan organizovao bogojavljensko plivanje na jezeru porodičnog salaša. Više o tome možete pročitati na ovom linku.

Foto: M. Ignjatović

 

- Naša Anja i ja smo danas u tvoju čast i u tvoje ime pokazali da smo od junačke rođe - napisao je Dragan na Fejsbuk profilu, uz sinovljevu fotografiju i apel: "Pravda za Luku Jovovića".

Foto: Zoran Jovanović Mačak, Instagram printskrin/jovovic___a

 

Otac je ogorčen što se odugovlači suđenje za udes u kojem je izgubio sina, a najviše zbog toga što je osoba koju krivi za tragediju "do danas nastavila da vozi kola kao da se ništa nije desilo".

Dragan ističe da je dokazano da se tragedija dogodila zato što vozačica automobila nije ustupila pravo prvenstva Luki, koji je upravljao motociklom.

- Ona ga je udarila kolima ispred svoje kuće, u koju je posle toga utrčala, a on je ostao da leži u kanalu pored puta. Nije mu pružila pomoć, a Hitna, koju su kasnije pozvale komšije, stigla je kad je prošlo maksimalno vreme koje je mogao da izdrži bez kiseonika.Bio je devet dana u komi, iz koje se nije probudio - navodi otac.

Foto: Instagram printskrin/jovovic___a

 

Luka je, priča Dragan, imao najbolje rezultate na testovima motoričkih sposobnosti. Igrao je fudbal u novosadskoj Vojvodini, subotičkom Spartaku i u klubovima u Odžacima, Apatinu i Somboru, plivao je, jahao konje, popravljao struju, vozio bicikl, motocikl...

- Mene su odmah pozvali na odgovornost jer sam dao motocikl na upravljanje maloletnom detetu, a njoj do danas nije oduzeta vozačka dozvola. Kao policijski službenik sa 33 godine staža, tvrdim da je saobraćaj najbolnija tačka u državi. Kako je moguće da se za korišćenje mobilnog telefona u vožnji izriče kazna od 10.000 dinara, upola manja ako se izmiri u roku od osam dana, a 3.000 ako se plati na licu mesta? Zar toliko vredi izgubljen dečji život? - pita Dragan, koji smatra i da su privatne auto-škole "regrutni centri kamikaza na drumovima".

Foto: Privatna arhiva

 

On je najavio da će osnovati Fondaciju "Luka Jovović" za podršku porodicama dece poginule u saobraćajnim nesrećama.

- Te porodice su raspadnute. Teško mi je, ali ću zbog Luke, koji je bio naše treće i najmlađe dete, kao i zbog dve ćerke i unučeta, sve učiniti da sačuvam svoju i druge porodice čiju su decu ubili bahati vozači - poručio je Dragan.

U Ratkovu je oslikan Lukin mural, a porodica je postavila i spomen-obeležje na mestu gde je stradao. Za vreme njegove sahrane, i još dve-tri nedelje posle toga, tri policijske patrole su čuvale kuću u kojoj stanuje učesnica saobraćajnog udesa.

- Da sam hteo da se svetim, ni 33 patrole me ne bi sprečile. Ali, ja se bavim molitvama i čuvanjem uspomena na mog sina - kaže otac.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".