Moderne mašine i deterdženti dizajnirani su tako da čiste posuđe koji je zaista prljavo, a ako ne isperete posuđe pre nego što ga stavite u mašinu, uštedećete vreme, novac, energiju i vodu. Zbog ovoga stručnjaci tvrde da je ispiranje posuđa zaista nepotreban korak.

Istraživači su sproveli niz testova sa 17 različitih mašina za posuđe, navodi Best life. Napunili su ih posuđem koje je imalo najtvrdokornije mrlje, a prethodno ga nisu ispirali vodom.

Foto: Profimedia

 

Pokazalo se da je većina mašina odradila odličan posao, a zaključeno je da zbog prethodno ispiranje mašina neće očisti posuđe kako treba.

Stručnjak za čišćenje i organizovanje u kompaniji „Fantastic Cleaners“, Din Dejvis, navodi da „većina mašina ima ugrađen senzor za detektovanje prljavštine na posuđu i prema tome prilagođavaju pranje“.

Ako senzor detektuje da nema puno fleka i prljavštine na posuđu jer ste ga prethodno oprali, mašina možda neće tako dobro odraditi svoj deo posla.

Foto: Profimedia

 

Osim toga, i tečnost za pranje posuđa sadrži sastojke koji razbijaju čestice prljavštine koje se zalepe na posudu. Međutim, ako najpre isperete posuđe, to deterdžent čini manje efikasnim. Ne treba zaboraviti i da nepotrebno trošite vodu ako ispirete posuđe pre nego ga stavite u mašinu.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".