Vajolet DŽesop je Argentinka sa korenima iz Irske koja je bila stjuardesa i bolničarka na početku 20. veka. NJen put do slave je počeo već 1911. godine kada je počela da radi kao stjuardesa na Olimpiku.

Sudar brodova

Luksuzni Olimpik je do tada bio najveći civilni brod koji je isplovio 20. septembra 1911. godine iz Sautemptona, a upravo na njemu je bila i Vajolet. Ubrzo nakon što je isplovio, došlo je do sudara sa Hokom, britanskim ratnim brodom. Srećom, niko nije nastradao, a Olimpik je uspeo da, uprkos velikom oštećenju dođe do luke.

Foto: Vikipedija

 

Ona je nastavila da radi na Olimpiku sve do aprila 1912. godine kada je prebačena na "sestrinski brod", a to je bio Titanik.

Titanik

Isplovio je 10. aprila iz Sautemptona, a četiri dana kasnije u severnom Atlantiku je došlo do sudara broda sa santom leda i počela je skoro tročasovna katastrofa. LJudi su žurili ka brodovima za spasavanje, a Vajolet je dobila naredbu da čeka i bude primer kako da se ponašaju oni koji ne znaju engleski i koji ne mogu da prate instrukcije. Gledala je kako se posada spašava, a ona je tek kasnije dobila odobrenje da se ukrca na čamac za spasavanje. Tada je u ruke dobila bebu od jednog oficira.

Foto: Profimedia

 

Sledećeg jutra je Karpatija uspela da spasi Vajolet i odveli su je do NJujorka. Navodno, prema njenom svedočenju, majka bebe je prišla, otela joj je bebu i otišla bez reči, sa suzama u očima.

Prvi svetski rat

Godine 1916. joj je stigla naredba da se ukrca u civilni brod koji je pretvoren u bolnički. U pitanju je bio Britanik, mlađi sestrinski brod Titanika i Olimpika. Uplovio je u Egejsko more kada je došlo do neobjašnjive eksplozije. Sat vremena je tonuo i odneo 32 života, ali ne i njen.

Foto: Vikipedija/Zm05gamer

 

Vajolet je zamalo bila uhvaćena u propeler koji bi uništio čamac za spasavanje, a uz to i nju. Ona je iskočila iz čamca i pretrpela velike povrede koje je uspela da preživi.

Tri sestre, tri brodoloma

Posle neverovatne priče iza tri brodoloma koja je preživela, ona je odlučila da opet svoj život provede na brodovima. Penziju je dočekala u malom naselju u Engleskoj.

Ipak, nije bilo mira ni u penziji. Dobila je poziv kasno jedne noći, navodno, osoba sa druge strane telefona ju je upitala da li je spasila bebu sa Titanika, na šta je ona odgovorila potvrdno. Odgovorila je osoba sa druge strane da je ona bila ta beba i prekinula je vezu. Navodno, ona nikome nije ispričala ovu priču, osim svom prijatelju koji je pisao njenu biografiju.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".