Prema novim dokazima zbog kojih će morati da de se ispravljaju datumi u istorijskim knjigama, drevni Egipćani su izvodili sofisticirane mumifikacije svojih pokojnika hiljadu godina ranije nego što se mislilo.

Utvrđeno je da je očuvana mumija visoko rangiranog plemića po imenu Kuvi, otkrivena 2019. godine, daleko starija nego što se pretpostavljalo, i da je, u stvari, jedna od najstarijih egipatskih mumija otkrivenih do sada.

Mumija potiče iz perioda Starog kraljevstva, što dokazuje da su tehnike mumifikacije pre nekih četiri hiljade godina bile veoma napredne.

Profesorka Salima Ikram, šef Katedre za egiptologiju na Američkom univerzitetu u Kairu i vodeći stručnjak za proučavanje istorije mumifikacije, navodi za Observer - Ako je ovo zaista mumija iz Starog kraljevstva, biće potrebno da se sve knjige o mumifikaciji i istoriji Starog kraljevstva revidiraju.

- Ovo će potpuno okrenuti naglavačke naše znanje o razvoju veštine mumificiranja. Korišćeni materijali, njihovo poreklo i trgovački putevi povezani sa njima dramatično će uticati na naše razumevanje starog Egipta - dodala je profesorka.

Naučnici su do sada, kako ističe profesorka, mislili da je proces mumifikacije u doba Starog kraljevstva bio relativno jednostavan i zasnivao se na principu isušivanja, koji nije uvek bio naročito uspešan. Mozak nije uklanjan, a unutrašnji organi samo povremeno. Mnogo više pažnje se poklanjalo spoljašnjem izgledu pokojnika nego unutrašnjosti.

- Takođe, upotreba smola je bilo mnogo ograničenija u do sada istraženim mumijama iz perioda Starog kraljevstva. Međutim, ova mumija je ispunjena smolama i tekstilom i tako uspešno balsamovana da više liči na mumije pronađene hiljadu godina kasnije - napominje profesorka Ikram.

Otkriće ove mumije u raskošnoj grobnici u nekropoli u Sakari snimljeno je u dokumentarnoj seriji Izgubljena blaga Egipta, kanala Nacionalna geografija. Istraga o njenom datiranju i analizi biće prikazana u novoj sezoni iste serije. Hijeroglifi na grobu su otkrili da se plemić zvao Kuvi, da je bio rođak kraljevske porodice i da je živeo pre više od četiri hiljade godina.

(RTS)