Zbog povećanja vodostaja reka proglašena je vanredna situacija u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji i Prokuplju.

Zbog velikih padavina proteklih dana u susednim zemljama, ali i na teritoriji AP Vojvodine, došlo je do povećanja vodostaja na rekama Sava, Nera, Tamiš, Moravica, Brzava i na Markovačkom potoku kod Vršca.

Nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici danas je značajno opao, dok se reka Ibar izlila na teritoriji opštine Raška.

Ovogodišnje poplave na teritoriji Novog Pazara odnele su i dva života. Do sada je evakuisano nekoliko stotina ljudi iz ugroženih područja.

 

 

Serija veoma snažnih ciklona sa Jadrana donela je Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini ekstremno obilne padavine, poplave i bujice, a obilne padavine zahvatile su i Srbiju. Najveće količine padavina pale su na zapadu i jugozapadu i u Metohiji.

Ovi delovi Srbije pogođeni su poplavama i bujicama, a opasnost od rasta vodostaja, usled obilnih padavina, seli se u istočne, severoistočne i centralne delove zemlje.

Dramatična situacija zbog poplava u zemlji i regionu mnoge je podsetila na 2014. godinu, te se nametnulo pitanje da li će takav scenario ponoviti ove zime.

Kakva je prognoza za naredni period i da li će padivine prestati, razgovarali smo sa meteorologom Đorđem Đurićem.

- U toku dana se očekuje sneg povremeno koji će prestati do večeras. Sutra se sneg očekuje na severu i zapadu Srbije, dok će na jugu i istoku padati kiša. Na severozapadu temperatura će biti oko jedan stepen, a na jugoistoku deset stepeni, rekao je meteorolog Đurić za Espreso.

Foto: Instagram/printskrin/192_rs

 

 

Naveo i kada se može očekivati stabilizacija vremena u Srbiji.

- U nedelju će biti suvo i uglavnom bez padavina. U ponedeljak novo naoblačenje sa kišom, dok se na planinama očekuje sneg. U nedelju ujutru sneg je moguć i u nižim predelima na zapadu Srbije. Duvaće jak jugoistočni vetar, a temperatura će biti oko deset stepeni. U utorak se očekuje kiša, susnežica i sneg. Od srede stabilizacija vremena. Preovladavaće suvo, tmurno i prohladno vreme, istakao je naš sagovornik.

 

Upozorenje na snežne padavine za brdsko-planinske predele

Kako su naveli iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas, za vikend i početkom naredne sedmice u brdsko-planinskim predelima padaće sneg uz formiranje/povećanje visine snežnog pokrivača za 15 do 40 cm, naročito na planinama.

Hidrometeorološka situacija u Srbiji

Kako se navodi na sajtu RHMZ-a, vodostaj Dunava, Tise, Save i Morave su u porastu, dok je zabeležen manji porast reke Drave. Vodostaj Drine je u stagnaciji.

- Na Limu kod h.s. Prijepolje vodostaj je u opadanju i narednih 12 sati će se nalaziti iznad granice vanredne odbrane od poplava. Na Savi kod h.s. Šabac vodostaj će 22. januara dostići i prevazići granicu vanredne odbrane od poplava. Na Ibru kod h.s. Raška vodostaj je u stagnaciji sa tendencijom manjeg opadanja i narednih 12 sati će se nalaziti iznad granice vanredne odbrane od poplava. Na Toplici kod Doljevca i Južnoj Moravi kod Mojsinja tokom 20/21. januara vodostaji će se približiti granicama redovne odbrane od poplava. Na Neri kod h.s. Kusić vodostaj će tokom 20./21. januara dostići granicu redovne odbrane od poplava, navodi se na sajtu RHMZ-a.

(Espreso)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".