Nakon nestanka Ane Volš, zbog čijeg nestanka je uhapšen i njen muž Brajan Volš, starateljstvo nad njeno troje dece, starosti, dve, četiri i šest godina, pripalo je Odeljenju za decu i porodicu iz Masačusetsa u SAD.

- Odeljenje je preuzelo starateljstvo nad decom Ane i Brajana Volša. Zbog državnih i saveznih zahteva o privatnosti, trenutno nismo u mogućnosti da damo više detalja o konkretnom slučaju, navode u pisanom odgovoru.

Dobra strana u čitavoj tragediji jeste ta što su mališani, prema navodima, smešteni zajedno. Iz Centra za socijalni rad objasnili su da kada oni preuzmu decu, Odeljenje prvo pokušava da pronađe rođaka ili odraslu osobu od poverenja koja je već poznata detetu i koja bi mogla kao hranitelj da preuzme brigu o deci, prenose mediji u Srbiji.

- Kada je dete udaljeno iz kuće, Odeljenje mora odmah da podnese pismenu izjavu sudu za maloletnike navodeći razlog za udaljavanje iz doma (ili sledećeg radnog dana ako se udaljenje dešava van radnog vremena).

Sud može izdati Odeljenju hitan nalog za starateljstvo i zakazati ročište u trajanju od 72 sata, gde će sud odrediti da li privremeno starateljstvo treba da ostane u nadležnosti Odeljenja. Sud na kraju odlučuje o starateljstvu nad decom - navode dalje u pisanom odgovoru.

Foto: Printskrin društvene mreže

 

Oni su dalje naveli i po kojim zakonima i principima inače delaju u situacijama kada deca potpadnu pod njihovu nadležnost.

- Sveobuhvatni cilj Odeljenja jeste da obezbedi deci da budu bezbedna, brižna, stabilne, doživotne porodice u kojima sazrevaju. Dok je bezbednost najveća briga, Odeljenje prvo koristi saradnički pristup zasnovan na snazi, fokusiran na zajednicu i jačanje porodice deteta.

- Ako nije moguće izdržavati dete u svom domu i dete živi sa samo jednim roditeljem, Odeljenje prvo istražuje dostupnost i spremnost da se o detetu brine ne-roditelj, kažu iz Odeljenja za decu i porodicu u Masačusetsu.

Navode da će prilikom usvajanja dece Odeljenje biti usredsređeno na porodicu koja je spremna da učestvuje u obuci i proceni za smeštaj dece. Do toga dolazi tek kada se identifikuje potencijalno srodstvo.

Kako ističu iz Centra za socijalni rad, rodbinska briga je negovanje i zaštita dece u porodičnom okruženju od strane srodnika ili odraslih osoba kojima deca veruju. Rodbinske porodice su osobe u krvnom srodstvu (ujak/stric, baba/deda, tetka..) ili druga odrasla osoba kojoj dete veruje ili prepisuje ulogu porodice (nastavnik, prijatelj roditelja…)

Ukoliko otac Brajan ostane iza rešetaka, briga o deci bi najpre mogla da bude poverena njegovoj majci Dijani, odnosno baki po ocu s obzirom da ne postoje jezičke i kulturne barijere kao u slučaju bake po majci Milanke koja živi u Beogradu. Sledeće u redu mogle bi biti Anine drugarice koje su već izrazile želju da preuzmu birgu o dečacima ukoliko se ispune gorenavedeni uslovi.

Foto: Fejsbuk/pritskrin/Ana Walshe

 

Pre nestanka mališana Ana se žalila bližnjima da želi da više vremena provodi sa njima. Anina majka Milanka je navela je da je Ana želela da i deca dođu kod nje u Vašiongton, ali Brajan pošto je još uvek bio u tom sudskom procesu i pošto nosi nanogicu nije dozvolio da deca idu.

O razmiricama oko dece govorila je i najbolja prijateljica nestale Ane koja je navela da je oko Božića bilo poprilično napeto, te i da je Ana bila frustrirana jer nije mogla da zbog posla provodi više vremena sa decom.

(Blic)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".