Neprijatan miris najčešće nije nešto što se ne može rešiti.

1. Ako ste dehidrirali

Vrlo jednostavno - ako pijete dovoljno vode, urin vam je bledo žute boje i miriše obično, a kada vam nedostaje vode, urin je taman i neprijatnog mirisa - zbog previsoke koncentracije uree, jer nije razređena vodom.

2. Ako ste pojeli nešto od ovoga

Jeste li ikada primetili da vam je urin posle konzumiranja špargle posebno jakog mirisa? Ili vam je tek sada jasno zašto. Naime - špargla, beli luk, ishrana bogata proteinima i karijem - posle ovih namirnica očekujte drugačiji miris urina.

3. Ako ste popili previše kafe

Kafa sadrži jednu posebnu komponentu dobijenu od prženja zrna, koja u maloj količini ostaje u našem organizmu, ali ako ste popili previše kafe, a premalo vode, ona će ostati u probavnom traktu u znatno većoj koncentraciji. I zato će vam urin imati jak neprijatan miris.

Foto: Profimedia

 

4. Ako imate upalu

Slatkasti miris amonijaka popraćen čestom potrebom za pražnjenjem tamnijeg urina jasan je znak da treba da posetite lekara jer imate upalu urinarnog trakta.

5. Ako ste počeli da pijete lekove

Antibiotici sa kojima se u organizmu povećava koncentracija gljivica mogu dovesti do nešto smrdljivijeg mirisa urina. Ali, on uglavnom prolazi nakon što ste popili svoj lek, dok kod žena zna izazvati i gljivične infekcije u vaginalnom području. Poseban miris daju i multivitamini, a ako su puni vitamina B, tada će i boja vašeg urina verovatno biti malo jača - neonska.

6. Imate polnu bolest

Ako slutite da biste mogli razmisliti i o polnoj bolesti - urin koji smrdi na amonijak mogao bi da bude znak Trichomonas vaginalis, hlamidije i gonoreje.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".