Manda je ubijen 15. januara 2000. godine. Imao je 44 godne, preminuo je na licu mesta posle pucnjace, a u prestoničkom hotelu Interkontinental, nešto posle 17 časova tog kobnog dana sedeo je u društvu Željka Ražnatovića Arkana i Dragana Garića, koji su takođe ubijeni.

Arkan je uz velike počasti sahranjen na Novom groblju i njegov spomenik sa bistom poznat je u javnosti.

Na istom groblju, nedaleko od Arkanovog groba, počiva i njegov veliki prijatelj Milenko Mandić Manda. 

Foto: Novosti

 

- Sedeli su zajedno po običaju nekih petnaestak dana pre tog strašnog događaja. Arkan je tada Mandi rekao: "Hoćeš da kupiš grobno mesto? Ja hoću", na šta je Manda rekao da mu ne pada na pamet! Pokojni Željko kao da je naslutio smrt. Evo sada se ježim! Arkan je kupio sebi grobnicu u koju je na žalost i sahranjen dok smo mi kao porodica naknadno kupili nekih 100 meatara dalje - prisećao se pre nekoliko godina Mandin sin, Aleksandar u razgovoru za medije.

Na Mandinoj sahrani, okupio se tada veliki broj ljudi, članova porodice, familije i mnogobrojnih prijatelja i saradnika iz različitih sfera društva. Među poznatima koji su se tada oprostili od Mande bio je i Zoran Damjanović.

Foto: N. Skenderija

 

 

Diplomirani pravnik i sportski radnik (između ostalog, bio je generalni sekretar Crvene zvezde i Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore) se tada na emotivan i iskren način oprostio od svog prijatelja Mande.

Taj govor iz knjige "Bilo jednom u Beogradu", Mandinog sina Aleksandra Mandića, prenosimo u celosti:

- Poštovani sugrađani, dragi prijatelji, ožalošćena porodice,

Preteško je u ovim trenucima pred sumrak, pred poslednji ispraćaj našeg dragog prijatelja, našeg Mande, naći reči utehe i opravdanja zašto nas je napustio zauvek.

Jer životne staze kojima si ti tako sigurno koračao bile su jedinstvene, neponovljive, svojstvene samo tebi.

ustupljene fotografije iz knjige "Bilo jednom u Beogradu" Ace Mandića

 

 

Prijatelj koji se retko sreće izazivao je divljenje i poslednjeg poznanika, jer je u njegovom srcu svaki čovek prepoznavao šta u stvari podrazumeva biti čovek.

Poštovan i cenjen od svih, stvarao je prijatelje sa takvom lakoćom da su svi ime našeg dragog Mande dovodili u vezu sa najsjajnijim i najvrednijim ljudskim osobinama: čast, ponos, poštovanje, poštenje, dostojanstvo, ljubav i odanost.

ustupljene fotografije iz knjige "Bilo jednom u Beogradu" Ace Mandića

 

 

Tvoj način življenja je pokazao da se uz dovoljno hrabrosti, talenta i stila, sa tvojim prepoznatljivim šarmom, život može pretvoriti u stalnu gozbu.

I zaista, druženje sa tobom još od detinjstva, preko studentskih dana do danas, svima nama, tvojim prijateljima, bilo je istinska gozba.

Dobar čovek poput Mande nije ni mogao da živi sam, njemu su ljudi dolazili u talasima, znani i neznani, srećni i nesrećni, bogati i siromašni, i uvek su dobijali ono što su očekivali.

ustupljene fotografije iz knjige "Bilo jednom u Beogradu" Ace Mandića

 

 

Nije bogat onaj koji ima mnogo, već onaj koji daje mnogo, često je govorio. On je jednostavno bio Bogom dan da ljude učini srećnim, zadovoljnim i bezbrižnim. Nije se u tome štedeo, jer je život proživeo paleći sveću sa oba kraja.

I to njegovo poimanje života imalo je miris avanture, stalne akcije, čudesan sjaj, sjaj izazova koji se mogao videti u njegovim očima do poslednjeg časa.

Dragi Manda,

Opraštajući se danas od tebe, svima nama ostaje velika praznina u srcu. Teško ćemo objasniti Aci i Anđeli, starim roditeljima, braći, tvojim najbližim zašto si nas napustio bez pozdrava.

ustupljene fotografije iz knjige "Bilo jednom u Beogradu" Ace Mandića

 

 

Ali, Ti koji si ispunio život ljubavlju i poštovanjem za druge, ostaćeš da živiš u duhu i srcu drugih i posle svoje smrti. Mirno počivaj, i neka ti je večna slava i hvala - glasile su oproštajne reči Zorana Damjanovića.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".