Ako vam krvni pritisak redovno prelazi 140/100, potrebno je hitno da posetite lekara. Hipertenzija je ozbiljan faktor rizika koji u velikoj meri povećava rizik od moždanog udara i srčanih oboljenja. Veoma je važno konsultovati lekara i poštovati sve njegove recepte, ako je potrebno, uzimati lekove. I, naravno, veoma važan faktor u normalnom nivou pritiska je zdrava ishrana.

Pečeni krompir

Krompir je bogat magnezijumom i kalijumom, dva mikronutrijenta koja su važan deo terapije hipertenzije. Ishrana bogata kalijumom pomaže telu da efikasnije izbaci višak natrijuma, koji podiže krvni pritisak, dok magnezijum podstiče zdrav protok krvi.

Mleko i mlečni proizvodi

Foto: Profimedia

 

 

Čaša mleka pomaže u smanjenju krvnog pritiska za 3-10% zbog kalcijuma i vitamina D, kojih ima u izobilju u mlečnim proizvodima. Redovna konzumacija mleka i mlečnih proizvoda može smanjiti rizik od srčanih oboljenja za 15%. Pored toga, stalna konzumacija mleka pomaže u povećanju sadržaja kalcijuma, a studije potvrđuju da nedostatak ovog elementa u tragovima povećava rizik od razvoja hipertenzije.

Jaja

Dugi niz godina se verovalo da česta konzumacija jaja može biti opasna za srce – navodno zbog holesterola. Ali nedavna istraživanja su opovrgla ovu zabludu i pokazala da belance pomaže u snižavanju krvnog pritiska. U stvari, belance deluje na isti način kao i kaptopril, najčešći lek za visok krvni pritisak.

Foto: Profimedia

 

 

Brokoli

Ovo zdravo povrće sadrži dosta magnezijuma, kalcijuma i kalijuma – minerala koji snižavaju krvni pritisak. Štaviše, studije su potvrdile da ishrana bogata brokolijem značajno smanjuje rizik od moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije. U klicama brokolija ima mnogo jedinjenja koja pomažu u smanjenju oštećenja arterija i na taj način smanjuju hipertenziju.

Sok od cvekle

Čaša soka od cvekle dnevno može pomoći u snižavanju krvnog pritiska za 10 podeoka, prema studiji iz 2013. objavljenoj u Hipertension, časopisu Američkog udruženja za srce. Ovaj efekat se postiže preko nitrata, koji se pretvara u azot oksid, gas koji širi krvne sudove i pomaže protok krvi.

(Magazin Novosti)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".