Tako je i sa majkama i bebama koje su ovih dana, u šta su se uverili reporteri "Novosti", hospitalizovane na dečjem odeljenju KBC "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu, koja je u tzv. kovid-sistemu i gde biju dvostruku bitku protiv opakog i nepredvidivog virusa.

Dok prolazimo kroz prvi sprat crvene zone "Mišovića" sa svih strana dopire plač beba. Nejaki pacijenti u rukama majki koje "lomi" temperatura. Ni one nemaju taj luksuz da brinu samo o sebi dok se bore sa koronom, jer im je, kažu nam, zdravlje deteta preče. Ipak, požrtvovano medicinsko osoblje tu je u svakom času da prepovije bebu, donese je majci na podoj, uputi reči ohrabrenja. U jednom boksu od korone leče se tridestjednogodišnja Sanja Sekulić i njena ćerka Danica koja je tek napunila mesec dana.

- Bolje sam danas, ali i dalje imam visoku temperaturu - govori nam Sanja dok doji bebu. Što se i savetuje, dodaju lekari.

- Kada sam sa njom došla u bolnicu bila sam negativna, a posle dva dana sam dobila prve simptome - objašnjava Sekulićeva. - Po dolasku kući nikuda nismo išli, ali moj suprug radi tako da nam je verovatno on doneo virus. U prvim danima u bolnici bila sam veoma uplašena jer sam i sama zdravstveni radnik i znam do kakvih sve komplikacija može da dođe. Ipak, hvala Bogu, ide nabolje. Samo sam se molila da temperatura sa nje pređe na mene, onda mi je lakše.

Foto: Igor Marinković

 

 

Dok joj medicinska sestra pomaže da presvuče bebu, Sanja ne zaboravlja da pohvali svoje kolege:

- Svi su predivni. U danima kada nisam mogla da ustanem i dođem do njenog kreveca i da je uzmem u ruke, sve vreme su je obilazile i bile s njom dok se istuširam i smognem snage.

Sanja nije bila vakcinisana. Kako kaže, pet godina borbe za roditeljstvo uvuklo je strah da će joj vakcina iscrpeti organizam i da neće moći na vantelesnu.

- Imala sam jedan spontani pobačaj - objašnjava svoju odluku tridesetjednogodišnja majka. - I onda sam ostala trudna, a tokom trudnoće imala sam i hematom. Ipak, savetujem svim ženama da se vakcinišu pre planiranja trudnoće. Čim se oporavimo, otići ću i ja da primim vakcinu.

Na dečjem odeljenju "Mišovića" sa kovidom 19 trenutno se bori 28 pacijenata. Najmlađa je beba od 21 dan, a najstariji pacijent ima 17 godina. Sa najtežom kliničkom slikom su oni uzrasta oko 14 godina i stariji. A u ovom talasu njihov tok bolesti, objašnjavaju nam lekari, podseća na stanje odraslih pacijenata. A novopečeni roditelji dolaze uplašeni, jer znaju da su se u ovom talasu dešavale komplikacije čak i kod najmlađih.

- Ono što je trenutna karakteristika, u ovom talasu, jeste mnogo beba do mesec dana, koje na lečenje dolaze u pratnji mama koje su isto tako zaražene - objašnjava dr Olivera Ostojić, načelnica dečje bolnice KBC "Dr Dragiša Mišović". - Na sreću, većina njih dolazi sa lakšom kliničkom slikom. Ipak, u poslednjih 10 dana smo imali dve bebe sa teškom slikom koje su prebačene u "Tiršovu".

Foto: Igor Marinković

 

 

Bilo je i situacija, otkriva nam dr Ostojić, kada su porodilje zbog pogoršanja prebacivali u kovid za odrasle dok su bebe ostajale na dečjem. Starija deca su bez pratnje, pa im odsustvo roditelja nadomešćuje boravak u sobi sa drugom decom sličnog uzrasta.

- Delta soj je mnogo virulentniji za decu - kaže dr Ostojić. - . Ukoliko se stanje pogorša, šaljemo ih u tercijarnu ustanovu.

Dok prolazimo kroz hodnike gde malaksale mlade majke pokušavaju da nađu zanimaciju deci vrtićkog uzrasta i objasne im zašto ne mogu napolje, dr Ostojić nam objašnjava da je epidemija sada uzela maha i da nije moguće na najbolji način izolovati decu pogotovo kada su u kolektivu.

- Do ovog talasa imali smo dosta dobro iskustvo sa mlađom decom, ali se situacija promenila - navodi dr Ostojić. - Preporuka je roditeljima da svakako decu ne šalju u vrtić kada su pozitivni, jer mališani mogu da budu asimptomatski ili sa blažim simptomima koji se u prvim danima ne prepoznaju, a da zaraze drugu decu.

Jedini pacijent na odeljenju intenzivne nege je devojčica koja je sa pozitivnim testom stigla iz Zvečanske. O detetu bez roditelja kao o svom brine celokupno osoblje "Mišovića", uveravamo se dok ulazimo u sobu gde joj medicinska sestra meri temperaturu.

- Stabilno je. Na intenzivnoj je, jer je sama, bez pratnje. Ovde je učestalije prisustvo sestre. Ne možemo da je ostavimo po sobama gde su starija deca bez pratnje - kaže nam medicinska sestra Zorica Radošević.

Na drugom kraju hodnika, medicinska sestra Marija Bajić namešta posteljinu sa medvedićima. Tu su da budu i kovid i patronažne sestre i olakšaju im koliko mogu boravak u bolnici. Pod vizirima i kapama, očima uspostavljaju poverenje sa mališanima:

- Iako smo navikli da radimo sa decom, sada imamo i bebe do mesec dana starosti, sa čim se ranije nismo susretali. Zato nam dolaze i kolege sa neonatologije da pripomognu oko previjanja pupka i nekih drugih stvari koje su bitne za bebu u prvim danima. Ovde se one leče i rastu.

I naposletku, penjemo se na sprat gde leže starija deca. Jedanaestogodišnja Jovana Milosavljević upravo je dobila vest da ide kući. U svoj dom u Kruševcu. NJena majka, i sama medicinski radnik, svih sedam dan bila je uz nju, a uspela je da se ne zarazi.

- Presrećne smo - kaže Milica Marjanović, Jovanina majka. - Ona je dobila temperaturu i bila je u kućnoj izolaciji po savetu pedijatra. Pošto sam zdravstveni radnik, samo sam jedne noći primetila da je iznemogla, izmerila joj saturaciju i videla da joj je spala. Hitno su nas iz Kruševca poslali za Beograd sa obostranom upalom pluća u srednje teškom stanju. Hvala bogu, uspela je da se oporavi. Nisam se zarazila jer sam bila vakcinisana. Mislim da me je vakcina u ovom slučaju spasla korone.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".