Krajem avgusta prošle godine porodica Balašević postala je bogatija za jednog člana, bebu Veru, koja im sada donosi posebnu radost za Božić. 

– Ovaj Božić je sasvim sigurno najlepši u mom životu. Koliko god da sam kao dete imao najlepše božićne praznike sa porodicom, roditelji su me pripremili na to da ću najviše uživati na svaki sveti dan sa svojim potomcima. Vera nas je ojačala. Neopisiv je osećaj sa njom dočekivati svaki drugi dan, a kamoli Božić i naše najveće praznike i svece. I dosadni kišni dani bez ideja, uz nju su božiji dani. Sa njom je sve najlepše – rekao je Aleksa na početku, te otkrio kako praznik izgleda u njihovoj kući.

– Provodimo ih onako kako smo naučeni i kako treba, u miru prepunom radosti. Svako proslavlja na sebi najlepši način tako da, kako ostatak sveta, tako i mi. Svi se okupimo, cela familija i prijatelji. Praznici vrede jedino ako se, što bi moj otac rekao, njima raduju i naše komšije, tako da nas obiđu i prijatelji koji imaju druge verske praznike i običaje. Sveti dan za sve dobre ljude ovog sveta – objasnio je Aleksa, i potom se prisetio kako su najradosniji praznik provodili kada je bio dete:

– Svaki 7. januar u detinjstvu imao je posebno značenje, posebne poruke i lekcije. Svaki je bio poput filmova, ali onih najlepših, ne znam koji bih izdvojio. Moj otac je pisao i pevao o Božiću, Badnjoj večeri i Bogojavljenju, pa onda o našem Svetom Jovanu... To je bio njegov i samim tim naš omiljeni deo godine, tada počinje godina, sve je nekako simbolično, u nekom našem duhu. Svaka porodica ima svoj način, niti iko treba da se ugleda na ostale. Blago svima koji proslavljaju praznike sa svojom decom u radosti, nadi, zdravlju, eto, to mogu još da dodam.

Balašević je jednom prilikom rekao da je pravu duhovnu stabilnost pronašao upravo pored sadašnje supruge, te smo ga pitali čime je ona doprinela da ta duhovnost bude produbljena i kod njega.

– Ona se pojavila kada mi je bila najpotrebnija, jednostavno ispunila me je svom svojom dobrotom i pogledom na svet. Kao devojčica uz koju sam svaku bitku pobedio, svaku molitvu i želju ispunio, svakog neprijatelja pomirio – rekao je Aleksa, kojem je 2022. godina donela dosta radosti, brak i ćerku:

– Koliko mi je 2021. počela najgore, toliko se završila najbolje, kada sam saznao da postajem otac. Prošla godina mi je dosad Božja godina, ali se molim i nadam da će svaka sledeća biti još bolja i jača, uz veru i Veru. Stiglo je moje dete neba, unelo u mene neopisivu snagu i želju za životom. Slava Bogu, slava Nebesima, koliko nas je Vera obradovala i podigla.

Čini se da smo kao društvo zaboravili na prave vrednosti, ali Aleksa nije takvog stava.

– Mislim da pametni, normalni i moralni oduvek pobeđuju. Možda postoji veći broj nesnađenih po kojima mnogi zaključuju da društvo gubi smisao, ali nisam dorastao time da se bavim. Ipak sam sin roditelja koji su obezbedili i mene i moje unuke, dali nam sve u životu u svakom smislu. Bilo bi glupo da pametujem, nažalost mnogi se rode na težem putu, zato se takvima divim, i verujte upoznajem ih sve više koji su sami sve pobedili. Prave vrednosti su privilegija, nema ih svako. Tako da blago svima nama što ih imamo, tako me je bar otac naučio – objasnio je Aleksa, koji će ćerki pružiti zadovoljstvo da odrasta u velikoj porodici, kao što je on sa dve sestre.

– Naravno, to je moj san od prvih razreda osnovne škole verovali ili ne, kada sam svom drugu i bratu iz klupe, rekao to onako nesvesno kao dete, da jednog dana dvorištem i kućom u kojoj sam odrastao, trče i haraju deca neba. Nisam od onih što bi sada sina, a onda opet ćerku, samo neka su deca živa i zdrava i neka su od neba – istakao je Balašević, koji se trudi da ne osustvuje od kuće.

- Na mnoga poslovna putovanja oko filma od Slovenije do Bugarske gledam da idem sa Nikanom i Verom. Film je za razliku od organizacije „Megdana“ vezan na tri različite države, naše Slovenije, Srbije i Moldavije. Nikana se najbolje nosi, motiviše me, gura, podiže kad padnem, takvi smo od početka – rekao je Aleksa, te otkrio kako napreduje snimanje filma.

Foto: Printskrin

 

 

– Bližimo se početku snimanja krajem marta, imali smo ogromnu čast što će film režirati legenda kao što je Todor Čapkanov. Pristao je kao pravoslavni brat iz Bugarske da pomogne našoj skromnoj kinematografiji i “Megdan” učini evropskim brendom i u filmskom svetu – zaključio je Aleksa.

Aleksi otac Đole neizmerno nedostaje, ali osećanja za vreme praznika nisu tužna, preovladava samo ljubav.

– Za praznike najviše osećam njegovu večnost, a najmanje odsustvo. Osećam ga i vidim u svakom blagoslovu, molitvi, sveći, na svakom vedrom nebu, u osmehu i radosti svakog meni bliskog živog bića – istakao je Aleksa.

(Blic)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".