Nemački vojnici su navodno sakrili plen vredan nekoliko miliona evra u blizini holandskog sela. Ručno nacrtana mapa je tada bila u holandskom državnom arhivu skoro osam decenija.

Sada je to objavljeno i oblast u blizini sela Omeren u centralnoj Holandiji trenutno je preplavljena tragačima za bogatstvom. Sa detektorima metala i lopatama, ’naoružane’ grupe lutaju poljima“, prenosi Rojters. Za blago se kaže da krije zlato, srebro, dragulje, dijamante i satove.

Mapa objavljena u utorak u Hagu pokazuje crveni krst iznad grada u blizini sela. U arhivi se dokument naziva „prava mapa blaga“. Detalji ukazuju na skrovište na dnu nasipa na ivici polja - tri stabla dalje od onoga što izgleda kao nadgrobni spomenik.

Arhivistkinja Anet Volkens rekla je lokalnom portalu Omroep Gelderland da je blago zakopano u avgustu 1944. nakon eksplozije u banci u obližnjem gradu Arnem. Grupa nemačkih vojnika napala je banku posle eksplozije. „Nemački vojnici su sakrili plen u kapute“, kaže on. Zatim je sahranjen u četiri kovčega.

 

 

Prema njenim rečima, škrinje sa blagom „vrede nekoliko miliona“. Vlada je nekoliko puta pokušavala da ih pronađe od kraja rata. 1947. godine, dakle, na mesto je doveden nemački vojnik, koji je trebalo da bude svedok kada je blago zakopano. Nacrtao je i sada objavljenu kartu, ali blago nikada nije pronađeno.

Blago je možda prvo bilo zakopano, a zatim ponovo iskopano, kaže istoričar Joost Rosendaal. 1944. na ovom području vodile su se žestoke borbe. „Ne bih se iznenadio da je blago u međuvremenu nestalo“, kaže on.

U međuvremenu, nadležni savetuju da se ne traga za blagom i upozoravaju amaterske tragače za zlatom: ako blago zaista postoji i nađeno, ono je vlasništvo države. Istovremeno, holandski zakon o zaštiti spomenika zabranjuje i amaterska arheološka iskopavanja, a nadležni dodaju da takve aktivnosti mogu biti i opasne, jer se u zemlji mogu sakriti neeksplodirane bombe, mine ili granate.

(24ur)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".