Ovu spomen-bistu Jovanu Petroviću Kursuli, 1954. godine podigao je narod Sreza Žičkog, u znak zahvalnosti za učinjena herojska dela. Jovan Kursula bio jedan je od najvećih srpskih junaka, čuveni megdandžija i Karađorđev saborac u prvom srpskom ustanku. 

- Obavešteni smo da je oskrnavljena spomen-bista Jove Kursule, u parku Pljakin šanac. Odmah posle praznika ispred Društva uputićemo zahtev Zavodu za zaštitu spomenika kulture, da se što pre pristupi sanaciji oštećene spomen-biste - kaže Milan Matijević, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Pripadnici kraljevačke policije intezivno rade na pronalaženju počinioca ovog vandalskog čina.

Nažalost, drugi deo priče krije još tužniju sliku. Spomen-bistu slavnog ustanika Kraljevčani su zatekli u kanti za smeće. Neko od neodgovornih lica, odlučio je da pomeri srušenu bistu iz parka, i očigledno u nedostatku istorijske svesti i odgovornosti, ostavio je u kanti za smeće.

Tako spomen na slavnog srpskog junaka i oslobodioca iz Prvog srpskog ustanka umesto da služi kao primer i ponos svima, stoji na najblaže rečeno, nedoličnom mestu.

Nameće se otvoreno pitanje, kako bi neke druge nacije negovale kulturu sećanja na slavne pretke, da su njihovi narodi bili u prilici da imaju plejade nacionalnih boraca i oslobodioca kakav je nesumnjivo bio Jovan Kursula.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".