Radna grupa za sprečavanje i prevenciju nasilja u obrazovanju, prihvatila je predlog Foruma srednjih stručnih škola Beograda da iznos bude povećan sa četiri na sedam odsto na platu, odnosno sa 2.650 na 5.000. Potrebno je samo da ministar stavi svoj potpis.

Kako s navodi u predlogu FSSB, odeljenski ili razredni starešina predstavlja pedagoškog, organizacionog i administrativnog rukovodioca odeljenja. Uz redovne obaveze predmetnog nastavnika, odeljenjski starešina je odgovoran za funkcionisanje odeljenjske zajednice i zadužen za praćenje postignuća i napretka svakog učenika odeljenja u svim aspektima vaspitno-obrazovnog procesa.

- Neosporno je da je na odeljenjskom starešini mnoštvo obaveza i velika odgovornost, a da je nadoknada za veoma obiman i složen rad, izuzetno niska - navodi se u predlogu FSSB. -Naime, nadoknada od svega četiri odsto na platu (2.655 dinara), deluje na nastavnike destimulativno, te se i funkcija razrednog starešine doživljava kao teret u vremenu sve zahtevnijih svakodnevnih zadataka koje imaju kao nastavnici predmetne nastave. Smatramo da bi ovo povećanje naknade za razredne starešine, znatno doprinelo smanjenju svake vrste nasilja u školama.

Foto: N. Karlić

 

Forum je predložio i da se donese Pravilnik o radu odeljenskih starešina i to na nivou Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, kojim bi se obezbedilo da samo nastavnik sa licencom (koji ima odrađenih 30 sati seminara na temu odeljenskog starešinstva), može obavljati ovu funkciju. Tako bi i svojim profesionalnim kompetencijama mogao da odgovori na sve izazove ove zahtevne uloge, a uz to da bude i adekvatno nagrađen.

Povećanje plata za 12,5 odsto, koje je od 1. januara stupilo na snagu, prosvetni radnici će osetiti tek u februaru, kada će im biti isplaćena januarska plata.

Osnovica u obrazovanju do sada je bila 3.833,36 dinara, a sa povećanjem od 12,5 odsto od 1. januara iznosi 4.312,53 dinara. Profesor početnik sa sedmim stepenom stručne spreme (kojih je u sistemu najviše) primaće 74.693 dinara, a kolega sa šestim stepenom - 64.170 dinara. Nastavnik sa sedmim stepenom stručnosti, punim radnim vremenom, razrednim starešinstvom i ima 10 godina radnog staža u obrazovanju ubuduće će primati 80.600 dinara, a sa 20 godina staža - 83.650 dinara.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".