Vaučeri mogu da se iskoriste najkasnije do 20. novembra 2023., a uslovi za njihovo dobijanje su nepromenjeni u odnosu na ranije godine, rekao je državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić.

Pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici posebne naknade, prava na negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, studenti i nova kategorija - građani stariji od 65 godina, koji nemaju penziju.

- Prijava vlasnika smeštajnih kapaciteta koji žele da ugoste turiste je počela 20. decembra i do sada se već prijavilo 2.623 vlasnika ugostiteljskih objekata - objasnio je Kandić.

Budžetom za 2023. odvojeno je 500 miliona dinara. Zaposleni u ugostiteljstvu, ali i građani, ipak, očekuju da bi ova vrednost mogla biti i veća, jer su cene smeštaja povećane samo u odnosu na prošlu godinu više od 30 odsto. Naročito što je jedan od uslova da rezervacija bude na pet i više noći.

Tokom ove godine, za jačanje i razvoj domaćeg turizma, država je izdala više od 350.000 turističkih vaučera. Od toga, 100.000 u vrednosti od 5.000, a kasnije i 200.000 vaučera od po 15.000 dinara. Za dodatnih 10.000 mogli su da konkurišu svi oni koji su dobili u prvoj turi vaučere od 5.000 dinara.

Prema podacima Ministarstva turizma, građani su i ove godine za svoj odmor najčešće birali Zlatibor, Sokobanju i Vrnjačku Banju, ali je veliko interesovanje vladalo i za Prolom banju, Ribarsku banju, Taru, Divčibare, Kopaonik, kao i za mnoga druga mesta u Srbiji.

Stručnjaci objašnjavaju da je podela vaučera dodatno uticala na produženje prosečnog broja noćenja domaćih gostiju, a pojedine destinacije su "oživele" zahvaljujućim ovim podsticajima. Među njima, svakako je i Sokobanja. Samo je u 2021. godini podeljeno više od 140.000 vaučera, čime je ostvareno oko 742.000 noćenja.

VIŠE NEGO LANE

POJEDINA turističko-hotelijerska udruženja istakla su da bi vrednost vaučera trebalo da bude najmanje 10.000 dinara. Tokom leta, najveći broj ugostitelja je podigao cene smeštaja, upravo zbog vaučera, koji su ove godine iznosili 15.000 dinara. Sniženje se ne očekuje ni u narednom periodu, a s obzirom

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".