Američki nacionalni park Draj Tortugas na Floridi koji se sastoji od sedam ostrva vlasti su danas zatvorile zbog ilegalnog dolaska 300 izbeglica.

Osim njih još 160 izbeglica stiglo je čamcima u druge delove ovog arhipelaga, potvrdili su zvaničnici, preneo je AP.

Nacionalni park Draj Tortugas, udaljen oko 115 kilometara zapadno od Ki Vesta, zatvoren je kako bi nadležne službe i medicinsko osoblje mogli da izvrše prijem i zdravstvenu kontrolu izbeglica pre nego što ih prebace u Ki Vest, objavila je uprava Nacionalnog parka.

Prema rečima zvaničnika zatvaranje parka na nekoliko dana neophodno je zbog bezbednosti posetilaca i osoblja, ali i zbog resursa i prostora koji su potrebni za prihvat izbeglica.

Nacionalni park Draj Tortugas privlači ronioce zbog svojih koralnih grebena prepunih morskih kornjača, tropskih riba i olupina starih brodova.

- Zabeležen je porast broja ljudi koji plove čamcima sa Kube i dolaze na ostrva Nacionalnog parka Draj Tortugas - navodi se u saopštenju uprave parka.

Tokom vikenda je još 160 izbeglica evidentirano u Midl i Aper Kizu, saopštila je šerifova kancelarija okruga Monro, čija nadležnost obuhvata oblast Florida Kiz, a carina i granična zaštita SAD objavili su da je najmanje 88 izbeglih sa Kube.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".