Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino izjavio je danas da će pokrenuti inicijativu da u svakoj državi makar po jedan stadion ponese ime po legendarnom brazilskom igraču Peleu, koji je preminuo 29. decembra u 83. godini u Sao Paulu posle duge borbe sa rakom, prenosi britanski "Telegraf".

Infantino je doputovao u Brazil da oda počast legendarnom fudbaleru, koji će biti sahranjen sutra.

- Pokrenućemo inicijativu da sve zemlje sveta imaju bar jedan stadion koji će poneti ime po Peleu da bi sva deca znala koliko je on bio važan za fudbal - rekao je Infantino.

Foto: EPA

 

Britanski mediji podsećaju da je kovčeg sa telom legendarnog fudbalera ranije danas prebačen iz bolnice "Albert Ajnštajn" u Sao Paolu u kojoj je preminuo na stadion Santosa. Kovčeg sa telom slavnog fudbalera zaklonjen je velikim belim šatorom, a postavljen je na centar terena. Infantino se među prvima oprostio od Pelea.

Foto: EPA

 

- Osetio sam puno emocija, tuge, ali i osmeha, jer nam je Pele dao mnogo osmeha. Tražićemo da mu se svuda širom sveta oda počast minutom ćutanja - dodao je prvi čovek FIFA-e.

Foto: EPA

 

Svi navijači imaće priliku da se oproste od Pelea, pošto će ulaz na stadion Santosa biti dozvoljen bez prekida do utorka u 10.00 po lokalnom vremenu kada će povorka krenuti ulicama Sao Paula do groblja na kojem će biti sahranjen.

Foto: EPA

 

Povorka će proći i pored kuće u kojoj živi Peleova 100-godišnja majka, a samom činu sahrane prisustvovaće samo porodica legendarnog fudbalera.

Foto: EPA

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".