Koje zvuke mačke prepoznaju?

– Iako mačke ne razumeju šta govorimo, one definitivno mogu da nuče da povezuju zvuke sa dobrim ili lošim ishodima, kao što je zvuk otvaranja kese ili konzerve s hranom i poslasticama ili pak uključivanje usisivača. Kada razgovarate s vašom mačkom, ona reaguje na ton vašeg glasa. A ljudi imaju običaj da pričaju sa svojim ljubimcima višim glasom jer im tako bolje privuku pažnju - kaže Mikel Delgado, behejvioristkinja.

Mačke mogu prepoznati zvuke koji najavljuju da će dobiti pažnju ili hranu. To su zvuci otvaranja vrata od ostave u kojoj znaju da se nalazi hrana ili zvuk vašeg automobila kojim stižete kući – mačke povezuju te zvuke s pozitivnim iskustvima, pa nauče da prepoznaju njihovo značenje.

Foto: Profimedia

 

Dakle, da li mačke znaju svoja imena?

Studija iz 2019. godine pokazala je da mačke češće reaguju na zvuk svog imena nego na druge reči. Istraživači bi mački izgovorili četiri reči koje su bile iste dužine i imale isti akcenat kao njihovo ime. Ukoliko bi mačka drugačije reagovala kada bi čula svoje ime, istraživači su znali da ga može razlikovati od drugih reči.

Foto: Profimedia

 

Deldago dodaje da ljubimci vremenom nauče da povezuju svoje ime sa vašom pažnjom ili hranom, ali mačka će zapamtiti svoje ime ukoliko je ne dozivate nadimkom – više različitih imena zbuniće macu, pa ona neće shvatiti da se njoj obraćate.

Doslednost u izgovoru imena pomaže maci da shvati kako se zove. Mačka će pre reagovati na vaš glas nego na glas nepoznate osobe. Jedna studija rađena u Japanu otkrila je da je mačka aktivnija kada je imenom oslovi njen vlasnik.

Foto: Profimedia

 

A mogu li mačke naučiti i još neke reči osim svog imena?

Možete trenirati mačku da reaguje ne neke reči na način koji se koristi prilikom obuke pasa. Možete ih naučiti da sede, ostanu, daju pet, da odu u krevet i pokažu poslušnost. Ali mačka mora biti motivisana da bi učila, a vlasnik bi trebalo da bude veoma strpljiv.

Foto: Nportal

 

Otkrijte šta motiviše vašu mačku (poslastica ili igračka) i počnite od jednostavne vežbe kao što je komanda za sedenje. I s vremenom će mačka uspostaviti vezu između svog ponašanja, vašeg odgovora i zvuka poslastice. Kad poželi poslasticu, možda ćete primetiti da pokazuje ponašanje kojem ste je naučili – da sedi ili se prevrće.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".