Dr Nares Bhanushali, ginekolog iz grada Bhuj u saveznoj državi Gujarat, saopštio je da je uspešno sproveo proceduru na Jivuben Valabhai Rabari i porodio je 9. septembra i dobila je dečaka.

- Ovo je redak slučaj, možete ga nazvati čudom. Radio sam 20 godina i sproveo preko 1.000 IVF tretmana, ali nikada nisam video ovakav slučaj. Iako smo sretni što je slučaj uspeo, i dalje apeliramo na ljude da ne pokušavaju zatrudneti u starosti - rekao je dr Bhanushali.

U evidenciji prijema u bolnicu, nije naveden datum rođenja gospođe Rabari jer ona ne poseduje nikakve dokumente koji dokazuju njenu starost, poput lične karte birača ili izvoda iz matične knjige rođenih - što je uobičajena stvar u ruralnoj Indiji.

Međutim, lekari su rekli da je ona izjavila da ima oko 70 godina. Uzgajivač mleka iz sela Rapar, udaljenog oko 100 km od Bhuja, gospođa Rabari pozvala je lekare da pristupe njenom jer je želela da ima dete.

- Rekao sam joj da je prestara i da je ovo previše opasno za vaše zdravlje, ali nije htela da sluša. Na kraju je počela da plače i rekla: "Čak i ako umrem, biće mi drago što sam barem pokušala da dobijem dete", rekao je dr Bhanushali, koja je nadgledala proceduru u Centru za vanrednu oplodnju u istom gradu.

Dr Bhanushali je istakao da mu se gospođa Rabari prvi put obratila pre otprilike godinu i po dana, nakon što su četiri žene iz njene porodice uspešno zatrudnele putem IVF tretmane koja je sprovedena. - Objasnio sam da su svi ti članovi porodice stari između 45-50 godina, pa je IVF tretman bio moguć. Pokušao sam da joj dam negativno savetovanje, objašnjavajući rizike da čak može izgubiti život, ali bila je toliko emotivna da sam na kraju popustio - rekao je.

Da bi sproveli proceduru, lekari su joj prvo povećali matericu i dali joj hormonske tretmane za početak menstruacije, jer je pomenuta gospođa bila u postmenopauzi više od 20 godina. Zatim su lekari prebacili jedan embrion pomoću IVF -a.

- U rutinskim IVF tretmanima prebacujemo više embriona, ali u njenom slučaju smo prebacili samo jedan jer njena materica ne bi mogla da podnese više - rekao  je dr Bhanushali.

Krvni testovi sprovedeni 15 dana kasnije otkrili su da je uspešno zatrudnela. - Beba se pravilno razvila bez ikakvih anomalija. Ali u osmom mesecu njen krvni pritisak je bio visok, pa smo odlučili da rodimo dete mesec dana ranije - rekla je dr Bhanushali.

I procedura i postoperativna nega protekli su glatko, bez ikakvih komplikacija. Dečak, po imenu Lalo, zadržan je u bolnici15 dana, nakon čega je i majci i detetu dozvoljeno da odu kući.

- Bili smo zabrinuti šta će se desiti sa bebom ako gđa Rabari umre. Ali članovi njene porodice i nekoliko članova njenog sela došli su i uverili me da će se pobrinuti za dete ako se bilo šta desi pacijentu -  kazao je je dr Bhanushali.

Doktori su rekli da su, iako su se maksimalno pobrinuli za praćenje njenog hemoglobina, dovedeni specijalisti za kritičnu negu, uključujući kardiologe, kako bi se osiguralo da ne dođe do komplikacija, uspešan porođaj ostaje izuzetak.

- Iako smo vodili najveću pažnju, moram reći da je imala sreće i da smo imali sreću da je postupak bio uspešan - rekao je doktor.

(Independent.uk)