Fudbalski svet se i dalje oprašta od legendarnog Siniše Mihajlovića koji je 16. decembra, u 53. godini života, izgubio bitku sa leukemijom.

Srpski as je prilikom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji podelio potresnu priču iz vremena građanskog rata u Jugoslaviji.

Mihajlovićevi roditelji su u tom periodu živeli u Vukovaru, tačnije u Borovu, Mihinom rodnom mestu gde je provodio bezbrižne dečačke dane.

Foto: D. Dozet

 

 

Prijateljstvo koje je u detinjstvu stekao, "zapalilo" mu je porodičnu kuću, ali, kako će se ispostaviti, zarad očuvnja života njegovih roditelja.

Dom Mihajlovića srušen je do temelja, dok je porodica prognana iz Hrvatske.

- To je učinio moj najbolji prijatelj - započeo je priču Mihajlović - Družili smo se, spavali jedan kod drugog, išli zajedno na more... Kada je krenuo rat, svi su znali da smo najbolji drugovi.

Foto: Profimedia/Jutjub Printskirin/ Local Team

 

 

Početak oružanih sukoba širio se bivšom Jugom, te je zbog toga, dok je Siniša bio u Crvenoj zvezdi i živeo u Beogradu, kuću Mihajlovića zadesila neočekivana poseta Mihinog druga.

- Došao je kod mene u dom i rekao mojim roditeljima kako moraju da odu iz njega, što oni nisu ozbiljno shvatili. Sledeći put je došao sa još dvojicom i pucao u moje slike - prisećao se Mihajlović, dodajući da su njegovi uvideli da je "vrag odneo šalu" i pobegli iz kuće koja je nedugo zatim bila uništena.

Foto: Profimedia

 

 

Susret nekadašnjih najboljih prijatelja dogodio se nekoliko godina kasnije.

- Video sam ga 2000. godine kada sam igrao u Zagrebu. Došao je da me pozdravi, a ja sam ga upitao da li je istina da mi je on srušio kuću. Rekao je da jeste, ali da nije imao izbora jer bi, da to nije učinio, bio ubijen.

Uništavanje slika i pretnje su bile neizbežne kako bi se ostvarila skrivena namera.

- Da nisam srušio tvoju kuću, ubili bi me. Svi su znali da smo najbolji prijatelji, a morao sam da dokažem da sam veliki Hrvat. Mogao sam da je srušim i kada su tvoji roditelji bili u njoj, ali nisam. Kazao sam im da moraju da odu, što oni nisu shvatili ozbiljno, pa sam bio primoran da pucam u slike, kako bi se uplašili i pobegli - bile su reči Mihinog prijatelja.

Siniša je poverovao u njegovu priču, a gest je okarakterisao kao način da se njegovim roditeljima spasi život. 

- Kuća će da se izgradi, a moji su ostali živi - zaključila je legenda svetskog fudbala.

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".