Do pucnjave je došlo u ulici Engen, ispred broja 16, oko podneva, u desetom arondismanu, u centralnim delovima pristonice, u blizini Kurdskog kulturnog centra. Tu se nalaze i restorani, frizer i prodavnice koje posećuju Kurdi.

Za sada njegov identitet nije otkriven, a navodi se da je bivši mašinovođa. Motivi napadača se tek ispituju, ali se sumnja u ksenofobiju, jer je od ranije poznat po napadima na mitrante. Već ih je napao u Sen Deniju, dok se pre tačno godinu dana, 8. decembra 2021, izvršio napad na kamp sa šatorima u parku Bersi, kada je mačem jednu osobu povredio teško, a drugu nešto lakše. Tužiteljka iz Pariza Lor Bekio je saopštila da je odranije poznat snagama reda.

U toku je bilo suđenje za prošlogodišnji napad, a vinovnik pucnjave u petak je pre samo desetak dana pušten iz desetomesečnog pritvora, da bi se branio sa slobode.

Očevici ističu da je na licu mesta vladala prava panika, da su ljudi vikali i trčali na sve strane, dok je čovek u crvenoj jakni nasumice pucao iz pištolja.

Policija je savetovala građanima da ne zalaze u ovaj deo prestonice i ostave snagama reda mogućnost obave svoj posao. Početkom popodneva je uhapšen, što je telefonom snimila jedna stanovnica Pariza, a ovaj snimak kruži medijima. I sam je povređen u predelu lica.

Ceo kvart je i dalje blokiran, a na licu mesta okupili su se ogorčeni i zabrinuti članovi kurdske zajednice u Parizu. Vlast i političari različitih stranačkih opredeljenja oštro su osudili ovaj teroristički akt. Policija je iz predostrožnosti dodatno zaštitila mesta gde se okupljaju Kurdi.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".