Međutim, u istoriji je upisano i nekoliko vladara koji su najkraće vladali. Od nekoliko minuta, do nekoliko dana, ovo su vladari sa najkraćim stažom:

Tri pape u dve nedelje

Papa Sikst Peti je umro 1590. godine i izabran je Papa Urban Sedmi za njegovog naslednika.

Foto: Vikipedija

 

Mnogo se očekivalo od njega i stvarno se činilo da će on i doneti stabilnost i prosperitet građanima Rima. Međutim, vladavina se prekinula samo 13 dana kasnije kada je se on razboleo i preminuo.

Dvadesetominutna vlast

Šarl Deseti je bio poslednji kralj koji je nosio titulu kralja Francuske i Navare. Vladao je od 1824. godine do julske revolucije 1830. godine.

Foto: Vikipedija

 

Narod ga je primorao da se odrekne trona, on je to i učinio. Na presto je stupio njegov sin Luj Antoan, on se posle samo dvadeset minuta odrekao trona i prepustio ga izabraniku revolucionara Luj-Filipu.

Kraljica sa najmanjim stažom

Sin Henrija Osmog umire mlad, važio je za bolesnog i slabašnog. Mnogi su se plašili da vlast ne pripadne Krvavoj Meri, katolkinji u protestantskom svetu.

Foto: Vikipedija

 

Ipak, zavera na dvoru je omogućila da DŽejn Grej stupi na tron. Ona nije imala podršku naroda i posle samo 9 dana je velika vojska Krvave Meri preuzela vlast. DŽejn Grej je u London taueru ubijena manje od godinu dana kasnije.

Držao najduži govor, a najkraće vladao

Vilijam Henri Harison je deveti predsednik Sjedinjenih Američkih Država koji je preminuo nakon samo nedelju dana obavljanja ove funkcije.

Foto: Vikipedija

 

Postoje dve teorije njegove prerane smrti, jedna je da je dok je držao govor - najduži inauguracioni govor u istoriji - na neverovatno niskim temperaturama zaradio upalu pluća i podlegao bolesti. Druga teorija kaže da je umro od posledica trovanja kanalizacionom vodom koja je zagadila pijaću u Beloj Kući.

Misterija crvenih pilula

Četrnaesti car dinastije Ming Taičang je došao na vlast 1620. godine, a vrlo brzo se i razboleo. NJegov dvorjanin ponudio crvene pilule koje su trebale da izleče bolest.

Foto: Vikipedija

 

Posle prve se osećao mnogo bolje i ohrabren dejstvom, uzeo je još jednu - sledećeg jutra je pronađen mrtav nakon samo 29 dana vladavine.

(Nacionalna geografija)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".