Saobraćajni prekršaju postaju sve učestaliji, pre svega zbog neopreznosti i bahaćenja pojedinih vozača, međutim, mogu se javiti i slučajevi nesvesno načinjenog prekršaja, kada vozači nisu sigurni kako moraju postupiti.

Na društvenim mrežama kruži slika saobraćajne simulacije koja dovodi u zabunu i iskusne vozače, a sudeći po komentarima, mišeljenja o pravilnom postupku u datoj situaciji izrazito su podeljena, izazivajući na taj način pravu raspravu.

Dva vozila nalaze se na raskrsnici na kojoj postoje semafori i saobraćajni znaci. Postavlja se pitanje, ko ima prvenstvo prolaza - autobus koji skreće ulevo ili automobil koji ide pravo?

Foto: Printskrin/Društvene mreže

 

Hijerarhija saobraćajnih pravila utvrđena je na sledeći način: saobraćajac, vozila hitnih službi, semafor, saobraćajni znaci i opšta pravila o saobraćaju (npr. pravilo desne strane).

- Na slici, vidimo da je zeleno svetlo upaljeno za oba vozila. Sa strane automobila, vidimo obrnuti trougao koji označava da automobil nema prvenstvo prolaza, dok je ispred autobusa, naopako okrenut ka nama, romboidni znak koji može predstvljati samo znak za prednost u prolazu. Da stvar bude jasnija, ispred automobila je znak koji pokazuje koja traka ima prednost (četvrasti znak ispod obrnutoh trougla). Međutim, svi znaci su manje važni ukoliko je upaljen semafor, koji ima veću važnost - objasnio je instruktor auto-škole za Mondo.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".