Fudbaleri Argentine postali su prvaci sveta pobedom nad Francuskom u fantastičnoj finalnoj utakmici koja je okončana nakon šutiranja penala. 

Nakon uzbudljive utmice i nerešenog rezultata (2:2) nakon regularnog dela igre, ušlo se u produžetke. U dodatnih 30 minuta igre viđeno je još po jedan pogodak sa obe strane, a zatim su usledeli penali. 

Nakon izvođenja udaraca sa "kreča", Argentina je treći put u istoriji postala prvak sveta u fudbalu, prvi put od prvenstva u Meksiku održanog 1986. godine. 

Pored svetske titule, prva zvezda "gaučosa" Lionel Mesi poneo je i priznanje namenjeno najboljem fudbaleru prvenstva. Osvajanjem ove titule, omaleni Argentinac je osvojio i poslednji trofej koji mu je nedostajao u njegovoj blistavoj karijeri.

Foto: Tanjug/AP

 

Navijači Argentine izašli su na ulice povodom ovog istorijskog uspeha i slavlje traje već nekoliko dana, a sada su otišli korak dalje. Prema pisanju lokalnog lista El Financiero, Centralna banka Argentine razmatra opcije kako bi obeležila osvajanje ovogodišnjeg Svetskog prvenstva. 

Foto: EPA

 

Foto: EPA

 

Kako pišu argentinski mediji, postoji mogućnost da jedna od glavnih novčanica u toj južnoameričkoj državi ponese lik Lionela Mesija, koga, pored Maradone, u rodnoj zemlji gledaju kao neku vrstu božanstva.

Navijači su ovaj predlog dočekali sa oduševljenjem, a na društvenim mrežama su se već pojavile fotografije koje pokazuju kako bi izgledale te novčanice. Bila bi to novčanica od 1.000 pezosa koja bi na prednjoj strani imala Mesijev lik, a na poleđini bi stajala slika cele reprezentacije Argentine sa peharom namenjenim osvajači prvenstva sveta u fudbalu.

Pored toga, postoji mogućnost da Lionel Mesi dobije svoj stadion u budućnosti, glavni trg, pa čak i Gradsku aveniju.

Centralna banka Argentine ranije je uvela komercijalne kovanice u znak sećanja na prvi od tri trijumfa ove zemlje na Svetskom prvenstvu 1978. godine, piše britanski San.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".