Novogodišnja trpeza zahteva posebnu pripremu za svaku domaćicu i domaćina. U nastavku teksta su samo neke ideje šta spremiti za ručak: 

Prava srpska gibanica

Sastojci: 1 kg kora za gibanicu, 5 kašika kajmaka, 1 kg belog mladog sira, 5 jaja, 3-4 kašike masti, 2 šolje mleka, masna pavlaka po želji 

Sve to dobro izmešati i po potrebi posoliti. Staviti više soli ako sir i kajmak nisu mnogo slani. Probati ukus nadeva da se vidi koliko je slan.

Kore za gibanicu staviti u veliku i duboku tepsiju i filovati prethodno pripremljenom smešom, red kora pa red fila, sve dok ne potrošite sve kore i fil.

Prava srpska gibanica mora da bude debela, tako da morate da nađete duboku tepsiju. Zadnju koru premazati žumancetom, izbušiti je viljuškom i odneti u šporet na pečenje.

Peče se na 250 stepeni. Posle sat vremena pečenja, srpska (četnička) gibanica je spremna za posluživanje.

Foto: Printskrin/Jutjub/ Domaći Recepti

 

Teleća čorba po receptu starih kuvara

Sastojci: 500g telećeg mesa od buta ili vrata, 1 glavica crnog luka, 1 veza zeleni (2 šargarepe, paškanat, peršun), 1 koren celera, 2 krompira, 1 dl ulja, 2 kašike brašna, 2 dl kisele pavlake, 1 žumance, so, biber, lorber, malo peršunovog lista

Crni luk sitno iseckati, pa izdinstati na ulju. Dodati meso isečeno na kockice (i kosti, ako ima), naliti vodom da ogrezne i dinstati na tihoj vatri oko sat vremena. Dodati povrće iseckano na kockice, začiniti solju i biberom, pa naliti oko 2 l vode. Napraviti i zapršku od dve kašike brašna, pa sve zajedno kuvati još oko pola sata.

Pred serviranje u gotovu čorbu umešati pavlaku sa umućenim žumancetom i posuti sitno seckanim peršunom. Po želji, teleća čorba se može zakiseliti sirćetom ili limunovim sokom.

Foto: Printskrin/Jutjub/BeauTYberka

 

Glavno jelo

Govedina Stroganov

Sastojci: 500 g goveđeg filea, 1 glavica crnog luka, 250 g svežih šampinjona, 1 kašika brašna, 1 kašika senfa, 1 goveđa kocka za supu, 1 limun, 2 kisela krastavca, 125 ml kisele pavlake, ulje, so i mleveni crni biber

Način pripreme: Fileu odstranimo masne delove, isečemo na tanke duguljaste parčiće, posolimo i pobiberimo. Glavicu crnog luka isečemo na tanke polukrugove. Šampinjone isečemo na listove. Kisele krastavce isečemo na polukrugove.

U šerpi na zagrejanom ulju pržimo parčiće mesa. Isprženo meso izvadimo rešetkastom kašikom i stavimo u činiju. U istu šerpu stavimo isečen crni luk i šampinjone da se prže. Posolimo, pobiberimo i promešamo.

Vratimo parčiće mesa u šerpu, dodamo senfi brašno. U drugu šerpu, na šporetu, u provrelu vodu stavimo kocku za supu. Supu dodamo u šerpu sa mesom i promešamo. Dodamo kisele krastavce i ostavimo sadržinu da se kuva 30­ak minuta.

Zatim dodamo sok od limuna, pavlaku, promešamo i sklonimo šerpu sa šporeta.

Jelo je gotovo i ono se može servirati uz prethodno kuvani pirinač. Uz ovo jelo preporučuje se rashlađeno kvalitetno suvo crveno vino.

Turski krompir zapečen sa jogurtom

Sastojci: 4-5 većih krompira, 2 kašike ulja, 2 kašike gustog jogurta/grčki jogurt, 1 kašičice soli, 1/4 kašičice bibera ili ljute paprike, pola kašičice mente, pola kašičice tamijana

Foto: Printskrin/Jutjub/Moja mala kuhinja

 

Oljuštite krompir, isecite na kriške i prelijte jogurtom izmešanim sa začinima, piše Lisa.rs.

 Pecite u plehu obloženom pek papirom, oko 40 minuta, na temperaturi od 200 stepeni.

Mimoza salata sa makaronama

Sastojci: 300 g makarona, 3 krompira, 200 g šunke, 200 g kačkavalja, 3 jaja, 200 g majoneza, 200 g kisele pavlake

 Sve deliti na tri dela. Na dno činije poređati trećinu makarona koje ste prethodno posolili po ukusu. Preko toga izrendati obaren i začinjen krompir i trećinu rendane šunke.

Poređati kolutove barenih jaja, pa preko staviti sloj majoneza, zatim pavlaku i kačkavalj.

Ponovite još dva puta, završite kačkavaljem i ukrasite rendanim jajima. Pre služenja dobro ohladite.

Torta čokoladna zbrka

Sastojci: 4 jaja, 12 kašika brašna, 12 kašika mleka, 12 kašika ulja, 1 prašak za pecivo, 3 kašike kakaa.

Fil 1: 6 dl mleka, 2 pudinga od čokolade, 6 kašika šećera, 2 štangle čokolade za kuvanje, 1/4 margarina, 100 g šećera u prahu.

Fil 2: 100 g šlaga, 4 kašike prvog fila.

Priprema kore: Umutiti 2 belanca sa 6 kašika šećera, dodati 2 žumanca i ulje i mleko, pa umutiti. Na kraju dodati 6 kašika brašna i pola praška za pecivo. U drugoj posudi ponoviti postupak i dodati kakao. U tepsiju staviti pek papir pa išarati ove dve smese (sipati jednu, pa prošarati drugom).

Peći na 200 stepeni 15-ak minuta. Pečenu koru izvaditi iz tepsije i ostaviti da se ohladi. Preseći je na pola, a onda svaku polovinu preseći po debljini, da se dobiju 4 tanke kore.

Priprema fila 1: Mleko staviti da provri. U drugoj posudi sa malo mleka razmutiti puding i šećer, pa to zakuvati u provrelom mleku. Ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin sa šećerom, pa dodati u ohlađen puding. Odvojiti 4 kašike.

Priprema fila 2: Umutiti 100 g šlaga, pa dodati odvojene 4 kašike fila 1. Staviti prvu koru pa naneti fil 1, zatim staviti drugu, namazati filom 1 pa filom 2, i ponoviti postupak sa trećom korom. Poklopiti četvrtom korom. Drugog fila će ostati dovoljno da se premaže torta, a zatim dekorišite umućenim šlagom.

Foto: Printskrin/Jutjub/ Domaći Recepti

 

Bogata baklava sa orasima

Sastojci: 1 kg gotovih jufki (kora) za baklavu, 900 g mlevenih oraha, 100 g krupno seckanih oraha, 150 g šećera, 250 g putera i 100 ml ulja.

Foto: Printskrin/Jutjub/Domaći Recepti

 

Priprema: Pripremiti preliv - sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuvajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne sme da bude previše gust. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuvan preliv dodajte limun isečen na kriške. Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi pre nego što se njime prelije baklava.

Iseći kore po meri pleha u kojem će se baklava peći. Istopiti puter na laganoj vatri, paziti da ne promeni boju i promešati ga s uljem. U pleh prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem (neka ova smesa bude topla, to će dati hrskavost kori), pa na prve tri kore staviti sve seckane orahe. Preko staviti dve kore, pa namazati smesom od putera i ulja (možete smesu da stavite i na svaku koru), pa posutu mlevene orahe, koje ste prethodno pomešali sa 150 grama šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.

Na kraju, baklavu pokrijte sa tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim poslednje.Pre sečenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom secite u oblik dijamanta.

Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svetlo smeđu boju, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti previše tamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite da pečete. 

(Stil)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".