To je kapetan bivše Jugoslovenske kraljevske vojske, kasnijeg komandanta Nišavskog korpusa JVuO. On je kao i većina srpskih oficira nakon sloma u Aprilskom ratu odveden u zarobljeništvo da bi se kasnije, čim je bio oslobođen, priključio ostalim pripadnicima JVuO sa kojima se borio do poslednjeg trenutka. Danas se za ime Dušana Petrovića Boroša vezuju mnogi junački podvizi, a jedan od njih se posebno izdvaja.

Boroš je pravi primer kakve ljude su komunisti prve hapsili nakon tzv. oslobađanja. Nakon njegovog hapšenja, dao je iskaz na saslušanju koje je održano 23. januara 1946. god. u kancelariji OZNA u Pirotu o delu svojih aktivnosti i muka za vreme rata:

- Pre rata sam bio ađutant štaba protivazdušne odbrane u Beogradu. Rat me je zatekao kao komandira motorizovane baterije za odbranu Beograda. Učestvovao sam u borbi protiv nemačkih aviona i oborio sam 7 aviona.

Iz Beograda sam se izvukao 12. aprila i sa baterijom otišao prema Obrenovcu a zatim pravac Valjevo–Zvornik–Sarajevo. U Sarajevu sam dobio naređenje od generala Danila Kalafatovića, komandanta pozadine Vrhovne komande po kome se upućujem komandantu 4. armije u pravcu Travnik–Jajce.

Nakon saznanja da ova armija više ne postoji, ostao sam u Sarajevu. U selu Neđeri u blizini Sarajeva uz pomoć muslimana petokolonaša sakupili su sve oficire u kasarnu, a zatim smo oterani u internaciju za Nemačku. U zarobljeništvu sam najviše vremena proveo u Ninbergu, gde sam ostao do kraja 1941. godine. Oslobođen sam 31. decembra 1941. kao stanovnik teritorije koja je bila pripojena bugarskoj državi.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".