Teslin svetac zaštitnik: Jedan američki inženjer i pisac, Leland I. Anderson, dugo se bavio likom i delom našeg Nikole Tesle, te je i 1979. g. napisao i Teslinu biografiju. U njoj otkriva mnoštvo zanimljivih podataka iz privatnog života našeg velikog naučnika, kao i to koga je Tesla poštovao kao svog sveca zaštitnika.

Srbi su ovde 30ih godina sagradili crkvu, Tesla je bio kum crkve, a njenom otvaranju nije prisustvovao jer ga je udario taksi. Imao je tada 82 godine. Tesla je tada po svom prijatelju Mihajlu Dučiću, poznatom privredniku u Geri, poslao 500$ za crkvu. Kasnije mu se zahvaljivao ovako: “Oprostite mi, nisam u prvi mah uvideo Vašu velikodušnu pomoć. Sveti Nikola i Vi ste moji najbolji prijatelji. Vama i Vašoj porodici želim sve najbolje povodom praznika – Svetog arhangela Mihaila. Vaš zahvalni dužnik, Nikola Tesla.”

Anderson, autor Tesline Biografije kog smo na početku pomenuli je, naime, pokušao da dođe do Tesline biografije u crkvi u Geri, ali nije uspeo. Postoji verovatnoća da je knjiga pisana ćirilicom, te da ju je neko odbacio ne poznavajući njen sadržaj. Moguće je i da su stranački opredeljeni kustosi Muzeja Nikole Tesle, u komunističkom režimu, sklonili Teslinu Biografiju nakon što je sav njegova baština 1952. preneta iz Amerike u Beograd. Međutim, uvek postoji nada da ta knjiga čeka skrivena u nekoj fioci.

Možda već pogađate iz Tesline zahvalnice Dučiću ko je bio svetac zaštitnik Nikole Tesle.
Jedna od Teslinih sekretarica, Mjuriel Arbus, 20ih godina prošlog veka prva je potvrdila da se Tesla čvrsto držao svog verskog nasleđa. Sve što je bilo vezano za Teslinu religiju čuvao je daleko od novinara i naročito od sveta nauke.

Celog života obeležavao je slavu porodice Tesla. U prepisci sa Teslinim sekretarom, DŽordžom Šerfom, pronađene su godišnje beleške sa datumom 17. decembra iz 1926. god: “Na dan Vašeg sveca zaštitnika molim Vas da primite moje najsrdačnije želje za Vašu sreću, napredak i dobro zdravlje.” Sekretar Šerf bi slao čestitke dva dana ranije, kako bi stigle tačno 19. decembra, na dan svetog Nikole.

Teslin otac Milutin bio je sveštenik i okruženje u kom je porodica živela u Lici bilo je duhovno po opredeljenju. NJegova majka Đuka, rođena Mandić, takođe dolazi iz porodice čiji su sinovi generacijama bili sveštenici. Slava je najvažniji dan za srpsku porodicu, a posebno se do nje držalo u Teslinom domu.

U jednom pismu koje je Tesla napisao baš na Svetog Nikolu davne 1934. g. Tesla se seća jedne tragične scene koja se odigrala u porodičnoj kući u Lici

Foto: Profimedia

 

- Bila je strašna noć i kiša je lila kao iz kabla. Umro je mi je brat, mladić od 15 godina i intelektualni div. Majka je ušla u sobu, uzela me u naručje i prošaputala gotovo nečujno, “Dođi i poljubi Danila”. Spustio sam poljubac na hladne bratove usne i znao sam da se nešto strašno dogodilo. Majka me je stavila u krevet i oklevajući rekla, dok su joj suze lile u potocima: “Bog mi je, u ponoć, dao jednog sina, a drugog oduzeo - . NJegov brat Danilo stradao je na jahanju 1863. Tesla je tada imao sedam godina.

Tesla je rođen tačno u ponoć između 9. i 10. jula 1856. godine. po Gregorijanskom kalendaru, ili 28. juna po Julijanskom (tada je u Teslinom kraju korišćen Gregorijanski kalendar).

Iako se smatra da je dobio ime po svojoj krsnoj slavi, ipak ga je nasledio od svojih dedova sa očeve i majčine strane, jer su se obojica zvali Nikola. Jedan je bio profesionalni vojnik – graničar, a drugi sveštenik. Na dan svetog Nikole Tesla je slavio svoj imendan i krsnu slavu.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".