General-major Amikam Norkin, komandant izraelskih vazdušnih snaga, vodio je prelet u avionu F-15 "Baz", koji je leteo zajedno sa izraelskim "Adirom" (F-35I).

General-potpukovnik Ingo Gerharc, komandant nemačkih vazdušnih snaga, leto je zajedno sa njima u avionu Jurofajter, koji je bio posebno oslikan izraelskom i nemačkom zastavom.

 

 

Nemačka vojna delegacija takođe je posetila i memorijalni centar Jad Vašem i poklonila se jevrejskim žrtvama Holokausta.

Inače Memorjalni centar se nalazi na Brdu sećanja iznad Jerusalima koji su nadlelteli zajedno nemački i izraelski borbeni avioni, Glavni cilj ovog memorijalnog centra je očuvanje sećanje na stradanje šest miliona Jevreja od 1939 do 1945. u koncentracionim logorima širom Evrope.

Jačanje strateške međunarodne saradnje

Kako je saopšteno cilj vežbe koja se održava u Izraelu je jačanje strateške međunarodne saradnje kroz zajedničko učenje o integraciji aviona četvrte i pete generacije, sa fokusom na proširenje i poboljšanje operativnih sposobnosti snaga učesnica.

Vežba pruža mogućnost izvođenja zajedničkih taktičkih letova protiv raznih pretnji korišćenjem napredne tehnologije. Tokom vežbe, snage učesnice će voditi borbe raketama vazduh-vazduh kao i upotreba sistema vazduh-zemlja, pretnje naprednim raketama zemlja-vazduh (SAM) i različite operativne scenarije na neprijateljskoj teritoriji.
U ovogodišnjoj vežbi učestvuju Nemačka, Italija, Britanija, Francuska, Indija, Grčka i Sjedinjene Države.

Ovo je prvo raspoređivanje britanske lovačke eskadrile u Izraelu od osnivanja zemlje, kao i prvo raspoređivanje indijske lovačke eskadrile sa lovcima „Miraž“ u Izraelu i prvo raspoređivanje francuske lovačke eskadrile sa lovcima "Rafal" u Izraelu.

(Sputnjik)