"AccuWeather", poznati svetski meteorološki servis objavio je veliku sezonsku prognozu za Evropu i, kako se čini, naše krajeve očekuje olujna zima.

Ono što nam stiže u južnom delu Evrope dosta će ličiti na prošlogodišnju zimu, naglašavaju meteorolozi koji su radili veliku "AccuWeather" prognozu.

Oni predviđaju oluje i jake vetrove širom Španije i južne Francuske, kao i brojne promene vremena. Meteorolozi su istakli da će bar kroz jedan deo južne Evrope protutnjati najgore olujno nevreme.

Meteoorolog Tajler Rojs je upozorio da će se neke od najjačih oluja najverovatnije dogoditi negde u južnoj Francuskoj, Španiji ili Portugalu ove zime.

FOTO: M. Stevanović

 

 

- Čak i bez olujnih vetrova, druge delove južne Europe čeka vlažna zima - ističe Rojs.

Prema najavama, ove zime će obilna vlaga stizati iz Mediterana u Italiju, Balkan i veći deo Turske. Alanu Repertu, poznati meteorolog upozorava da se zbog toga u ovim područjima očekuje oluja za olujom.

- Čak bi i umerene količine padavina mogle rezultirati brzim oticanjem i nabujalim rekama, što bi moglo da uzrokuje značajne poplave - upozoravaju iz "AccuWeather".

Rojs kaže da se očekuje da će temperature u većem delu južne Evrope ostati prosečne, ali u delovima Italije, Grčke i Balkana mogle bi da idu i iznad proseka.

Prognostičari "AccuWeather", s druge strane, kažu da će delovi istočne Evrope ove zime biti u fokusu zbog neočekivano hladnog vremena.

- Ako nalet hladnog vazduha izbaci polarni vrtlog, ta hladnoća će završiti u delovima istočne Evrope - navodi Rojs i dodaje da se temperature za nekoliko stepeni ispod proseka očekuju se u području od centralne Ukrajine do Letonije i Estonije i do Slovačke i Poljske.

- A kao da nenormalna hladnoća nije dovoljna, region može da se spremi na još zimskih "zamki" - ističe.

Upravo aktivna oluja koja će ove zime povećati rizik od poplava širom Italije i Balkana doneće niz nepovoljnih vremenskih prilika i istočnoj Evropi. Svaka oluja koja pređe Balkan i zanese se na sever, verovatno će naići na taj leden vazduh, što će dovesti do čestih perioda kiše i snega u većem delu unutrašnjosti istočne Evrope.

Severna Evropa će bit pošteđena od oluja i nestabilnog vremena. Dugotrajno sušno vreme očekuje se za istočnu Francusku, Nemačku, Švedsku i Norvešku. Tek kasnije ove zime, najavljuju prognostičari, hladan vazduh će u dužim naletima stići i u te krajeve.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".