Retko ko zna da je Slavko Štimac rođen u selu Vujići, koje pripada naselju Konjsko brdo u Lici, 15. oktobra 1960 godine. Tu je završio osnovnu školu, a pravi životni obrt doživeo je kada je dobio poziv od Obrada Gluščevića da glumi u njegovom novom filmu. Kada se pojavio prvi put na filmu, imao je samo 12. godina. On je jedan od retkih glumaca čije je odrastanje publika bivše Jugoslavije mogla da prati na platnu.  U periodu od 1972. do 2019. godine snimio je 46 filmova, 12 serija i nekoliko predstava.

Kako je od ranih nogu talenat za glumu primećen, proslavili su ga brojni filmovi i serije poput "Sećaš li se Doli Bel, "Ko to tamo peva", "Varljivo leto `68", "Salaš u Malom Ritu", "Specijalno vaspitanje i drugima.

Slavko je u braku  sa slikarkom i scenografom Vesnom Golubović s kojom ima sina Vida. Živi i radi u Beogradu.

 

Foto: V. Danilov

 

U sećanju je publici ostao i po ulogama Milana Maljevića, Pere Trte, Petra Cvetkovića, Dine, Veselina… Mlađe generacije ga prepoznaju po ulozi patologa Save u seriji "Ubice mog oca".

Godinu dana nakon premijere "Vuka samotnjaka" Slavko je dobio poziv od reditelja Branka Bauera za ulogu u filmu „Salaš u Malom Ritu“ čiji scenario su napisali Bauer, Arsen Diklić i Borislav Gvojić. Reč je o ekranizaciji Diklićevog romana iz koga su nastala dva filma i istoimena TV serija.

Štimac je igrao Milana Maljevića, a po toj ulozi su ga pamtile mnoge generacije. Film je premijerno predstavljen 1976. godine na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli na kome je osvojio nagrade za scenario, režiju i glavnu mušku ulogu. Nastavak ovog filma objavljen je pod naslovom "Zimovanje u Jakobsfeldu", a za režiju i scenario je bila zadužena ista ekipa ljudi.

(Espreso)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".