Sednica Vlade Srbije na kojoj će biti usvojen zahtev Beograda da se, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, od KFOR-a zatraži povratak srpske vojske i policije na KiM, održana je večeras u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Predsednik Vučić prisustvovao je sednici na poziv premijerke Ane Brnabić i obraća se javnosti na RTS.

- Na sednici Vlade doneta je odluka da sutra ujutru na administrativnom prelazu komandantu KFOR-a uručimo naš zahtev u skladu sa Rezolucijom 1244 da se određeni broj vojnog i polcijskog osoblja, u stotinama, do 1.000, vrati na Kosovo i Metohiju. Odluka je doneta jednoglasno i to je samo poštovanje međunarodnog prava - rekao je Vučić.

To je takođe bitno za bezbednost za naše građane na Kosovu i Metohiji, ali bi naše snage kontrolisale i Jarinje i Brnjak (administrativni prelazi).

Predsednik je objasnio da Vlada Zorana Đinđića nije podnela formalni zahtev za povratak naše vojske i policije.

Foto: RTS printskrin

 

Vučić je rekao da ne očekuje da naš zahtev bude usvojen, iako bi doprineo miru.

- Nisu želeli to ni da čuju jer je to prst u oko onima koji žele da odlučuju o nama bez nas, bez prava, o pravdi i da ne govorimo - rekao je Vučić.

Predsednik je pokazao Povelju UN,  Rezoluciju 1244, vojno-tehnički sporazum, Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, Solunsku deklaraciju.

Foto: RTS printskrin

 

- Pripremamo i papir broj sedam Lisabonski, a možete i Ugovor o EU da računate kao sedmi - rekao je Vučić i objasnio da tzv. Kosovo nije država u skladu sa normama međunarodnog prava.

Predsednik kaže da je pitao predstavnike dela međunarodne zajednice koji će ugovor da poštuju, da je dobio odgovor "nijedan".

- To sam čuo nedavno, pre nekoliko dana. Doslovce mi je rečeno da ne poštuju nijedan ugovor - kazao je Vučić i rekao da ima svedoka iz međunarodne zajednice koji je prisustvovao tom sastanku.

Predsednik je podsetio da je danas tzv. Kosovo tražilo članstvo u EU, podsetio je predsednik. Posebno se zahvalio kiparskom predsedniku, španskim kolegama, drugim zemljama koji ne priznaju tzv. Kosovo, ali i međarskoj Vladi i Viktoru Orbanu, koji su nam, kako kaže, mnogo pomogli.

- Mi na pravdu da čekamo, ne vredi. Moramo da budemo usmereni na interese naše zemlje. Srbi ne traže ništa posebno. Traže da se Adžić i Pantić puste na slobodu, makar bili i u kućnom pritvoru - kazao je Vučić.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".