Za novi početak vezuju se brojna praznoverja koja traju godinama i koja nas donekle sprečavaju u namerama. 

Zbog tih verovanja formirala su se pravila da li i kako nešto smemo da radimo da bi nam godina bila uspešna. 

Da bi emotvni odnosi bili stabilni i održani tokom cele godine, važno je da ne zaboravite da prvo čestitate Novu godinu ljudima koji vam znače. 

Kada je u pitanju finansijska stabilnost, važno je da 31. i 1. januara nikako ne pozajmljujete novac, jer će dvanaest meseci biti finansijski nestabilno. 

Takođe, preporučuje se da se ništa ne iznosi iz kuće 1. januara. Pod ovim verovanjem se podrazumeva sve, pa čak i to da ne valja iznositi ni smeće. Međutim, postoji verovanje da je dozvoljeno iznošenje, ako se pre toga nešto unese u kuću.  

Neki čak veruju da se ne istresa ni tepih.  

Jedno od verovanja koje ima seksistički prizvuk jeste da žena ne treba da bude ta koja će prva preći kućni prag nakon ponoći pošto se pre verovalo da žene donose nesreću. Nije poželjno da osoba  koja prva ulazi u kuću bude plavokosa ili crvenokosa. 

Foto: Profimedia

 

Naravno, treba biti umeren kada su u pitanju ova verovanja i ne treba izbaciti devojku ili dečka koji imaju ovakvu boju kose, dobre prijatelje ili saputnika.   

Praznoverje kaže da nije dobro preterano raditi 1. januara. Veliko angažovanje, posebno započinjanje nove aktivnosti na ovaj dan znači da ona neće biti prosperitetna, već naprotiv – biće osuđena na neuspeh.

Jedno od narodnih verovanja jeste da ne treba obavljati kućne poslove niti prati sudove, već se potpuno opustiti i uživati u prazničnoj idili.  

Foto: Profimedia

 

Ukoliko se nešto  razbije ili slomi vrlo je loš znak. Savetuje se da budite oprezni.

Emocije su vrlo važne. Kako se osećate tog dana, tako ćete se osećati cele godine. 

Stari su verovali da čak i vetar može biti dobar nagoveštaj kakva će predstojeća godina biti. Pa tako, ukoliko vetra uopše nema ili vetar duva sa juga – to znači da će naredna godina biti dobra i puna sreće.

S druge strane, ukoliko vetar duva sa istoka, godina će doneti nestašice i nevolje.

(Radio Sarajevo)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".