Na teritoriji Etiopije trenutno živi oko 80 plemena, neka plemena su odbila da se vremenom asimiluju i zadržali su tradicionalni način života, a čini se da su zadovoljni izdvajanjem od ostatka sveta.

Pleme Mursi i čudni standardi lepote

Jedno od najizolovanijih i najopasnijih plemena živi u dolini Omo. Prema nacionalnom popisu iz 2007. godine, broje oko 11 i po hiljade ljudi. Govore svoj jezik, ali imaju i svoju religiju.

Poznati su široj javnosti po pločicama koje nose na donjim usnama. Glavni razlog postavljanja ovih pločica jeste estetika. Smatra se da je veličina srazmerna lepoti, a prave se od gline ili drveta. Često se izbijaju donji zubi kako bi mogli da se postave ovi "tanjiri".

Još jedna od odlika ovog plemena je vrsta primitivnih tetovaža. Nožem se izreže na telu određeni oblik koji kada se zaceli ostavi ožiljak koji podseća na moderne tetovaže.

Brutalnost ovog plemena se pokazuje jednom godišnje kada muškarci pokazuju svoju "muškost" tako što će se skupiti i boriti dugačkim štapovima. Samo jedan može opstati, a često iz ove borbe izlaze povređeni.

Turistima je preporučljivo da posete pleme u prepodnevnim časovima jer tada muškarci piju tradicionalno alkoholno piće. U drugoj polovini dana postaju agresivni i nije preporučljivo naći se tada u njihovoj blizini.

Pleme Karo - zubi određuju sudbinu detetu

Procenjuje se da ih ima tek oko hiljadu i žive na istočnoj obali reke Omo. Preživljavaju od poljoprivrede, a koriste prirodu kao jedini izvor navodnjavanja. Pet vekova nisu menjali svoje običaje.

Foto: Jutjub printskrin/Awake the Nations

 

NJihov odnos prema deci je specifičan. Ukoliko detetu niknu prvo gornji zubi, dete nazivaju "Mingi" i smatraju da će doneti veliko prokletstvo celom plemenu. Roditelji tada bacaju dete krokodilima iz reke Omo. Ovaj običaj je zabranila vlada Etiopije pre oko jedne decenije, ali se veruje da narod i dalje pribegava ovoj metodi.

Poznati su po ocrtavanju lica zemljanim bojama. Smatraju da je lepo kada probuše rupicu ispod usne koju mogu da koriste za dekoraciju. Druželjubiviji su od plemena Mursi, čak su i naviknuti na turiste.

Pleme Hamar - afrička korida

Žive takođe u dolini Omo reke, u plodnom delu, a broje oko 60 hiljada ljudi. Veoma su religiozni, a u njihovoj religiji najviše cene stoku.

Dečaci postaju muškarci na najčudniji način. Oni za brak postaju spremni kada naprave tri kruga preko leđa bikova. Da bi zadatak bio teži, stopala se mažu blatom i balegom, a celo selo se okuplja i svedoči "punoletstvu".

Žene ovog plemena mole muškarce da ih "šibaju" kako bi im ostali ožiljci, jer se smatra da je žena sa mnogo ožiljaka lepša. Kako bi bile uspešno šibane, one mame muškarce. Zanimljivo je da su uloge obrnute ukoliko muškarac ne uspe da napravi tri kruga na leđima bikova.

Ovo pleme takođe je imalo dugu tradiciju ubistva dece kojima je porastu prvo gornji zubi.