Indijsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je juče da su se dve zemlje sukobile, što je prvi takav incident između dve nuklearne sile u poslednje dve godine. Ministarstvo je saopštilo da su vojnici sa obe strane zadobili lakše povrede tokom incidenta, koji se dogodio u petak.

Nije jasno kada je snimak napravljen

Iako se snimak sukoba prvi put pojavio na društvenim mrežama samo nekoliko sati nakon objave indijskog ministarstva i od tada je postao viralan, nije jasno ko ga je i kada snimio. Si-En-En navodi izjavu oficira indijske vojske, koji je upoznat sa graničnim sukobima između dve zemlje, koji tvrdi da je snimak snimljen u indijskoj planinskoj državi Arunačal Pradeš na granici između dve zemlje još 28. septembra. 2021. 

Sidhant Sibal, dopisnik indijske televizije VION i DNK novina, izneo je sličnu tvrdnju na Tviteru. 

- Virusni video o sukobu Indije i Kine je star. Region Jangce je u ovo doba godine prekriven snegom. Ali video daje dobar uvid u sukob. Ono što se na snimku čuje, sa indijske strane, je u Pandžabi i kaže: "Neće se više sresti vratiti" (nakon batina)", napisao je Sibal.

Na snimku, čija autentičnost još nije nezavisno potvrđena, trupe obe zemlje sukobljavaju se na planinskom terenu, okruženom zelenim brdima, očigledno netaknutim zimom. Iako su razdvojeni bodljikavom žicom, čini se da snimci pokazuju kako indijske trupe tuku kineske vojnike improvizovanim oružjem, koje izgleda kao drvene palice i metalne cevi. U nekoliko slučajeva mogu se videti indijski vojnici kako bacaju cigle ili kamenje.

Incident opisan na sličan način

Čini se da mnogi kineski vojnici, okupljeni sa druge strane žice, takođe drže dugačke cevi ili štapove. Na kraju se bodljikava žica sruši i indijski vojnici jure napred, primoravajući kineske trupe da preskoče kratki kameni zid i napuste to područje, uz klicanje indijske strane.

Sporna granica duga 3.379 kilometara dugo je bila izvor netrpeljivosti između NJu Delhija i Pekinga, a tenzije su naglo eskalirale u junu 2020. kada je najmanje 20 indijskih i četiri kineska vojnika izgubilo život u sličnom sukobu. Indijski ministar odbrane Rajnat Sing optužio je juče trupe kineske Narodne oslobodilačke armije (PLA) da pokušavaju da pređu granicu između dve zemlje.

- Okršaj koji je usledio doveo je do fizičkog okršaja u kojem je indijska vojska hrabro sprečila Kineze da pređu na našu teritoriju i naterala ih da se vrate na svoje položaje“, rekao je Sing i dodao da na indijskoj strani nije bilo ozbiljnijih povređenih. S obzirom na izjavu indijske strane, moguće je da se stvarni sukob ne razlikuje mnogo od onog prikazanog na snimku.

Saopštenje za štampu Kine

U ranijem saopštenju, indijsko ministarstvo odbrane je saopštilo da su se obe strane „odmah povukle iz te oblasti“ i da su komandanti zemlje održali sastanak na kojem su razgovarali o tom pitanju „u skladu sa mirovnim mehanizmima“, navodi CNN.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova na jučerašnjoj konferenciji za novinare nije direktno potvrdilo incident i navelo je da se takve stvari rešavaju diplomatskim kanalima.

- Koliko znamo, kinesko-indijska pogranična oblast je stabilna i obe strane održavaju nesmetanu komunikaciju o pitanjima vezanim za granice diplomatskim i vojnim kanalima - rekao je portparol Vang Venbin na pitanje o incidentu.

Indija i Kina su ušle u rat oko svojih pograničnih oblasti 1962. godine, i na kraju su uspostavile sporazum. Međutim, dve zemlje se ne slažu o tačnoj lokaciji granice i često se međusobno optužuju da je prelaze ili žele da prošire svoju teritoriju.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".