Zanimljivo je da je radni naslov filma bio sasvim drugačji - "Popaj ne sme da umre", a šta je o ostvarenju u nastajanju govorio scenarista Gordan Mihić, pročitajte u tekstu koji prenosimo u celosti:

Na nekoliko dana pred početak rata Srbijom kruži elegantan crni mercedes u kojem sedi grupa lepo odevenih ljudi, muzičara "Balkan ekspres benda". Međutim, to je samo vešto kamuflirana lopovska družina koja operiše po vozovima, hotelima i drugim mestima pogodnim za krađu. Čine je voša bande Stojko (Bata Živojinović), Popaj (Dragan Nikolić), Pik (Bora Todorović) i Lila (Tanja Bošković), sve do trenutka kada Pika prebiju putnici voza u kojem je uhvaćen u krađi. NJegov najbolji drug Popaj pokušaće da ga odbrani, ali će se na kraju obojica naći na ulici, napušteni od svojih dojučerašnjih kompanjona. U trenutku kada ostanu sami - izbija rat i tokom celog filma, čiji je radni naslov "Popaj ne sme da umre", dva drugara će se na razne načine dovijati da sačuvaju živu glavu, pri čemu će zapadati u niz suludih situacija.

Foto: reprint TV Novosti

 

Film režira Branko Baletić, a realizuju ga "Art-film" i "Indeks-film" po sistemu udruživanja rada, s jedne strane, i materijalnih sredstava, s druge.

Ekipa je ovih dana stacionirana na kupalištu u Pančevu, za potrebe snimanja preuređenom u predratni ambijent kojim dominira kupališni hotel "Bel epok", na čijoj terasi će se desiti znatan broj scena.

Foto: reprint TV Novosti

 

Kao mali kuriozum beležimo i učešće Tome Zdravkovića u ulozi Slavuja, lokalnog pevača čiji će se patriotizam završiti gubitkom nekoliko viličnih zuba, a repertoar se naglo proširiti pesmom "Lili Marlen".

Foto: reprint TV Novosti

 

- Istina je da sam bio suviše mali da bih pamtio vreme pre rata, ali sve što sam kasnije čuo, i doživeo, ipak se stopilo u nekakvu sliku o tadašnjim prilikama, pa mi nije bilo teško da sačinim ovu filmsku priču - kaže scenarista Gordan Mihić. - Želeo sam da to vreme bude potpuno pokriveno muzikom tih godina i uz pomoć autora muzike Zorana Simjanovića odabrali smo stare šlagere koji će sigurno doprineti utisku o autentičnosti. A onima koji me optužuju da u svakom mom filmu ima po jedna tetka odužio sam se i ovom prilikom - tetku igra Olivera Marković.

Foto: reprint TV Novosti

 

U filmu se još pojavljuju Radko Polič koji igra SS oficira, devojčica Hajdana Baletić u ulozi male Jevrejke koju dva glavna junaka sve vreme skrivaju, Milan Erak i niz drugih glumaca. Za mesec dana svi oni će prodefilovati pred kamerom Živka Zalara.

- Žanrovski, "Popaj" bi se mogao svrstati u komediju, mada ponešto osobenu, ali u svakom slučaju ne po šablonu u koji smo, čini mi se, već ogrezli, gde se unapred zna ko je kakav i šta će se dogoditi. Beć sad se usuđujem da kažem da će film biti dobar i da će publika trčati u bioskop da ga vidi - tvrdi Mihić.

Foto: reprint TV Novosti

 

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj tekst je izašao u "TV Novostima" 17. septembra 1982. godine.*

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".