U istoriji srpskog naroda postoji nekoliko važnih hrišćanskih praznika tokom čijih su se praznovanja odigravali veliki istorijski događaji. Stoga su ti datumi vremenom dobijali dvojako značenje i postajali svojevrsni versko-nacionalni praznici. U najpoznatije takve praznike spadaju Vidovdan, Sretenje Gospodnje i Petrovdan.

Praznik svetog apostola Andreja Prvozvanog svakako zaslužuje da bude uvršten u ovakve praznike, obzirom na svoj značaj kako za istoriju moderne srpske državnosti, tako i za njene vladajuće dinastije, Karađorđeviće i Obrenoviće. 

Prvi značajniji događaj koji se odigrao na ovaj crkveni praznik bilo je Karađorđevo osvajanje Beograda u Prvom srpskom ustanku. NJegovim osvajanjem 1806. godine završeno je oslobođenje i teritorijalizacija ustaničke Srbije. 

Rezultati ustaničke borbe kroz nekoliko godina anulirala su nova turska osvajanja i specifične međunarodno političke okolnosti izazvane Napoleonovim ratovima. Ustanička država izgubila je podršku sila zaštitnica, pre svega carske Rusije, a osmanlije su to vešto iskoristile za gušenje ustanka. Ipak, ideja Karađorđa i njegovih ustanika nastavila je da tinja i čeka nove pogodne momente za borbu i oslobođenje.

Foto: Vikipedija

 

Ono što Karađorđu nije polazilo za rukom u ratnim uslovima, knez Miloš je postigao diplomatskim putem. Svestan političkih okolnosti kako u Evropi tako i na prostoru samog Osmanskog carstva, Miloš je veštom diplomatskom igrom i koruptivnim metodama, uspeo da izdejstvuje autonomiju Kneževini Srbiji u okviru carstva. 

Bio je to veliki događaj jer je Srbija tada prvi put posle dugo vremena postala zvanično priznat međunarodni subjekt. Svečani hatišerif (najviši turski pravni akt) dobijen je upravo na dan praznovanja svetog Andrije Prvozvanog, što je knez Miloš odmah proglasio svojevrsnim nacionalnim praznikom. Topovi su svečano pucali, a crkvena zvona svečano su najavila veliki praznik i politički uspeh. Do kraja njegove vladavine 13. decembar obeležavan je kao neka vrsta Dana državnosti kneževine.

Dinastička smena u Srbiji 1842. godine, označena je dolaskom Karađorđevog sina Aleksandra na vlast. Iako suprotnih političkih gledišta u odnosu na Obrenoviće, bio je svestan važnosti postignutih rezultata njegovog predhodnika i dan Svetog Andreje nastavljen je da se obeležava kao državni praznik, do duše sa vidno manjom pompeznošću.

Ironijom sudbine, unutrašnji politički problemi i nestabilnost doveli su do sazivanja znamenite Svetoandejske skupštine, prve i jedine "Srpske slavne revolucije" u kojoj je mirnim i demokratskim putem došlo do dinastičke smene na prestolu bez prolivanja krvi. 

Knez Aleksandar Karađorđević sazvao je skupštinu 13.12.1858. godine, pod pritiskom opozicije. Na skupštini su ustavobranitelji i grupa liberala podržali dinastiju Obrenović i starog kneza Miloša Obrenovića. Izglasano je nepoverenje knezu Aleksandru, oduzet mu je presto i predat je knezu Milošu. On mu je dozvolio da napusti Srbiju i ostatak života provede u emigraciji.

Foto: Vikipedija

 

 

Narednih godina i decenija novi politički uspesi Kneževine Srbije uveli su još neke datume u državni protokol. 

Istog dana 1877. godine knez Milan Obrenović odazvao se pozivu Rusije koja je zaratila sa Osmanskim carstvom, i Srbija je objavila drugi rat islamskoj carevini, iako se još nije oporavila od poraza u prvom. Srpska vojska je ubrzo potukla Turke i oslobodila južne srpske gradove - Niš, Belu Palanku, Pirot, Kuršumliju, Prokuplje i Vranje. Rat je završen već krajem januara 1878. mirom koji je Rusija sklopila sa Osmanskim carstvom u San Stefanu. Iako su teritorijalne odredbe ugovora išle na štetu srpskih nacionalnih interesa, Srbija i Crna Gora prvi put su u međunarodnim okvirima Srbija i Crna Gora priznate kao nezavisne države.

Za vladare iz dinastije Karađorđević, dan Svetog Andreja dobio je krajem 19. veka drugačiju formu i značaj. Za razliku od Obrenovića za koje je ovaj praznik bio značajan iz državnih i političkih razloga, praznik je dobio i značenje krsnog imena (slave).

Naime, princ Petar Karađorđević je 1896. godine odlučio da dotadašnju krsnu slavu Karađorđevića svetog Klimenta zameni proslavljanjem svetog apostola Andreja. 

Foto: Arhiva Novosti/Vikipedija

 

Prema istorijskim izvorima i sećanju savremenika na odluku Petra Karađorđevića da svoju staru porodičnu krsnu slavu zameni proslavljanjem drugog sveca kao zaštitnika porodice, uticalo je nekoliko ličnih razloga:

Ovu njegovu odluku dodatno je podgrejao amanet njegovog oca, kneza Aleksandra Karađorđevića koji se tokom života vodio istom namerom da promeni krsnu slavu, ali po sećanju savremenika za taj korak nije imao hrabrosti, strahujući da će se nešto još dodatno desiti. 

Sama odluka da prekine obeležavanje dotadašnjeg porodičnog sveca, i da za novu krsnu slavu odabere sv. Andriju izazvala je primedbe i disuksije kod drugih članova doma Karađorđevića. Među njima je tada, još uvek postojao je sveže sećanje na tragičan porodični trenutak abdikacije kneza Aleksandra sa srpskog prestola i njihovog kolektivnog odlaska u emigraciju, i to upravo na praznik sv. Andreje 1858. godine. Znamenita Svetoandrejska skupština toga dana izglasala je nepoverenje Aleksandru i formalno omogućila dinastičku promenu prestolu.

Ostalo je zabeleženo da je Petrov agrument na kritike rođaka bio: "Sveti Andrija nas je proterao, sveti Andrija će nas i dovesti na presto Srbije“. Sudbinom ili realnim političkim okolnostima, Petar se 13 godina kasnije zaista vratio u Srbiju i poneo kraljevski oreol. U novim okolnostima Sveti Andreja postao je zaštitnik vladarske porodice i proslavljan je na dvoru kao svojevrsni dvorski događaj.

Foto: Arhiva/Vikipedija

 

Od tada, za docnije generacije Karađorđevića ovaj praznik budio je dvojaka osećanja. Slava porodičnog doma ravna najvišem dvorsko-poligičkom događaju i podsećanje na tešku porodičnu prošlost, smenu na prestolu i odlazak u emigraciju. 

Godine 1911. Kralj Petar svečanom ceremonijom uveo je u vojni protokol garnituru pukovskih zastava koje su sve na svom reversu, nosile lik ikone Svetog Apostola Andreja. Upravo te pukovske zastave, proslavile su srpsku vojsku tokom Prvog svetskog rata.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".