Predsednik je rekao da će najviše govoriti o Kosovu i Metohiji i međunarodnoj poziciji Srbije.

- Danas je na Kosovu i Metohiji uhapšen Dejan Pantić, otac troje dece. On je do skora nosio uniformu "kosovske policije", a optužili su ga tzv. ministar unutrašnjih poslova Svečljija i neki drugi za terorizam. Uhapšen je zbog događaja kada su pokušali okupaciju zgrada Centralne izborn komisije. Dogodili se da je Dejan Pantić "počinio strašno krivično delo, pravi terorizam". On živi u toj zgradi i nosio je hleb, namirnice u svoj stan, gde živi sa decom i suprugom Suzanom. Sa njom sam razgovarao večeras. Naše službe su ozbiljno ispitale ceo slučaj. Razgovarao sam sa međunarodnim partnerima i ukazao im na apsolutnu bezobzirnost onih koji su ovom akcijom još jednom ugrozili mir - rekao je Vučić.

Foto: RTS printskrin

 

Predsednik je pokazao i fotografije nasilja Kurtijevih "policajaca" iz Velike Hoče, gde su pre nekoliko dana iz porodične kuće Petrovića otuđili veliku količinu domaćeg vina koje se proizvodi u tom domu. 

- Ovo je otac Srđana Petrovića. Vidite, on je u invalidskim kolicima. Nije im smetalo da napadnu tu kuću - kazao je Vučić i dodao da je domaćinu Petroviću uništen život zbog akcizne markice Republike Srbije.

Prisutni su bili i albanski pripadnici KFOR-a.

Foto: RTS printskrin

 

- Sa prstom na obaraču na dugim cevima su došli da zaplene vino - rekao je Vučić i pokazao fotografiju koja dokazuje njegove reči.

Predsednik je pokazao vozilo ROSU koje je "slučajno" upalo u obdanište "Naša radost" u Leposaviću.

- Oni nemaju šta da rade na severu Kosova i Metohije bez odobrenja četiri gradonačelnika. Nisu pitali nikog i upali su u obdanište. Toliko o pravu i onima koji ga štite - kazao je Vučić.

Vučić je najavio da očekuje najveće pritiske na Srbiju od 17. decembra.

- Naime, Priština je pogazila Vašingtonski sporazum u potpunosti. Priština će 15. decembra zvanično u Briselu podneti zahtev za članstvo u EU. To je za nas jako neprijatan događaj. To je rušenje Vašingtonskog sporazumu. To će uraditi uz velike najave i snažne fanfare. Tamo će biti primani, a ja sam danas uputio pismo predsednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova, jer u skladu sa članom 49 ugovora, prijem mogu da traže samo suverene i nezavisne države, što Kosovo svakako nije, a ja sam danas uputio pismo liderima Grčke, Kipra, Rumunije i Španije - rekao je Vučić. 

On je rekao da je svako pismo različito, a svim predstavnicima tih pet zemalja se u njima zahvaljuje na zaštiti teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava.

- Postoji značajan deo zemalja kojima je međunarodno pravo iznad svega - rekao je predsednik.

Foto: RTS printskrin

 

Zahtev usaglašen - KFOR u obavezi da odobri ulazak srpske vojske i policije na Kosovo i Metohiju

Danas je usaglašen tekst kojim će biti upućen zahtev komandantu KFOR-a da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije Srbije.

- Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljeno da se vrati. Do sada sa KFOR-om nisu vođeni razgovori o povratku srpskog osoblja - navodi se u zahtevu. 

Nemam ilizuja, a znam da će da odbiju taj zahtev, rekao je predsednik.

On je istakao da je KFOR u obavezi da odobri taj zahtev.

- To nije mogućnost, već je obaveza za KFOR - objasnio je Vučić.

Oni će naći bezbroj razloga, iako na to nemaju pravo, da kažu kako "kontrolišu situaciju" i da za tim "nema potrebe", kazao je predsednik.

- Kurti nije ovo sam smislio, nije toliko pametan. Ima uvek onih koji su usaglašeni s njim. Samo dobijete poruku iz sveta kako se Euleks usaglasio sa nekom akcijom. Kad ih pitate zašto, kažu zato što nema dugih cevi. A uvek ima dugih cevi i prstiju na obaraču.

- Odluka država Srbije je da nema predaje! To je i moja odluka, bez obzira na cenu koju ću morati da platim - zaključio je predsednik Srbije.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".