- Niko sa sigurnošću ne zna kako su crvena i zelena postale kultne boje Božića - kaže za  TODAY Lori, stručnjakinja za kolorimetriju, umetnost i znanost o bojama.

- Teorija ima na pretek - objašnjava Lori, te ističe da većina hršćana veruje da crvena boja simbolizuje krv Hristovog raspeća, dok zelena predstavlja obnovu i večni život po Isusu.

- Iz perspektive psihologije boja, crvena zahteva vizuelnu obazrivost i prenosi dinamične, snažne i samouverene osećaje - dodaje Lori.

Foto: Profimedia

 

Stručnjak za vintidž stil života, Bob Ričer kaže da je teško razdvojiti crvenu i zelenu jer su one "suštinska kombinacija božićnih boja".

- Najbolji primer za to su božikovina i bršljan koji ostaju sjajni i obilni tokom zime, kada drugi grmovi i drveće odbacuju lišće - kaže on.

Koreni unošenja božikovine i bršljana u božićne običaje sežu do Kelta, za koje Ričer kaže da su ih koristili za teranje zlih duhova.

Hršćani su vremenom usvojili tu tradiciju, prikazujući zelenu boju kroz vence i zimzeleno drveće. 

Zlatna se povezuje sa Božićem jer su, kako priča kaže, tri mudraca Isusu doniela zlato, tamjan i smirnu.

- Zbog povezanosti sa velikom finansijskom vrednošću, zlatna je boja prosperiteta i obilja - kaže Ričer.

Foto: Profimedia

 

- Dodavanje zlatne u vaš dom za praznike je način da proslavite te darove i prizovete ih još više  - dodaje Ričer.

Zlatna je možda najraskošnija praznična boja i često se pojavljuje na mašnama, ukrasima, svećnjacima i drugom svetlucavom dekoru.

- Zlato takođe može biti metafora za Božićnu  ili Betlehemsku zvezdu - dodaje Ričer.

 -Zbog zlatne svako praznično okupljanje odmah izgleda svečanije - ističe Lori jer pojačava osećaje slavlja i ekstravagancije koje mnogi osećaju tokom praznika.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".