Na klupi Partizana je Željko Obradović - Žoc, jedan od najuspešnijih trenera u Evropi. Jedini koji je osvajao zlatne medalje na šampionatima sveta i kao igrač i kao trener.

Igračka karijera Žoca je počela u Borcu iz Čačka krajem 70ih godina prošlog veka. Tri godine je skupljao minute pre nego što se etablirao kao startni plejmejkera Čačana.

 

 

Velika prekretnica je bio prelaz u Partizan koji je tada vodio Zoran "Moka" Slavnić, a podpredsednik je bio Dragan Kićanović, obojica su tada bili sveže penzionisani igrači koji su na parketima širom sveta činili ubistveni duo.

Treće sezone dolazi do prve titule Jugoslavije sa crno-belima, a već naredne sezone zaigrao je na "Fajnal Foru" tadašnjeg najprestižnijeg evropskog takmičenja. Podigao je 1989. godine trofej Radivoja Koraća, trećeg po redu evropskog takmičenja, označivši sebe kao jednog od sposobnijih plejmejkera.

 

 

Sa reprezentacijom Jugoslavije je 1988. godine na Olimpijadi igrao u ekipi koja je došla do srebrne medalje, izgubivši od Sovjetskog Saveza u finalu. Na putu do finala su izbacili Kanadu i Australiju. Dve godine kasnije je poneo kući zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu. Reprezentaciju je vodio Dušan Ivković, a pored Obradovića, igrali su i asovi poput Petrovića, Divca, Kukoča, Paspalja i Ćurčića. Svi oni su zaigrali u NBA ligi, a sudbina je druge karte podelila Obradoviću.

 

 

Karijera Žoca se završila prerano kada je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi sa smrtnim ishodom. Pešak je stradao, a Obradović je bio za volanom. Proveo je neko vreme iza rešetaka, a 1991. godine se i zvanično oprostio od igračke karijere.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".