Argentina ima dva osvojena Mundijala, jedan sa Diegom Maradonom, ali sa Mesijem nijedan. Bili su blizu kada su igrali finale Svetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu, no tada je Nemačka u produžecima slavila golom Marija Gecea.

Gaučosi su u Katar došli spremni da napokon dođu do zlata. Mesi predvodi svoj tim, koji na momente može da zablista i bude najbolji, a i tekako zna i da razočara. Stoga je teško predviđati šta će se dešavati sutra u duelu s Holandijom i koliko na kraju može ta moćna Argentina - zemlja u kojoj se fudbal smatra načinom života.

Holanđani su kao favoriti iz senke doputovali u Katar, za razliku od spomenute Argentine, ali i oni su pokazali da su tu, među osam najboljih, s razlogom. Predvođeni iskusnim i sjajnim trenerom Lujom van Galom, imaju ozbiljne planove i nemaju nameru da se predaju pred bilo kim.

U taboru holanđana poslednjih dana uglavnom se bave pitanjem kako zaustaviti prvu zvezdu argentinske reprezentacije. Barsin veznjak Frenki de Jong poznaje dugo i dosta dobro Mesija, ali to mu ne pomaže da zna način kako da ga eliminiše.

- Iskreno, ne znam. Poznajem ga dugo, ali ne znam kako ga zaustaviti. On je već 15 godina fudbaler koji pravi razliku na terenu, nema rešenja kako ga zaustaviti. Čak je i na treningu bilo praktično nemoguće. Taj zadatak možemo ispuniti samo kao tim - naglašava Frenki koji je godinama u Barseloni iz prvog reda gledao Mesijevo majstorstvo.

Za razliku od njega, Luj van Gal je imao potpuno drugačiji odgovor. On pak veruje da Mesi može da bude čak prednost Holanđanima.

- Mesi je najopasniji igrač na svetu, sposoban je sam stvoriti mnogo prilika, a ujedno je i brilijantan strelac - pohvalio je Argentinca na početku 71-godišnji strateg, pa nastavio istaknuvši kako je sedmerostruki osvajač Zlatne lopte i slaba tačka ove ekipe.

- Kada Argentina izgubi loptu, ne napravi puno. Ne pomaže u odbrani i tako defanzivno ima igrača manje na terenu. To je naša šansa - kaže prekaljeni strateg na klupi ''oranja''.

Upravo na Svetskom prvenstvu u Brazilu je Argentina igrala sa Holandijom polufinale, a Gaučosi su prošli na penale.

Mesi u tom duelu nije puno pokazao, a i tada je na klupi Holandije bio Van Gal. Videćemo ima li Van Gal način da i sutra zaustavi Mesija i hoće li zaista, kako sam kaže, Argentinčevo prisustvo na neki način biti i šansa ''oranju'' za plasman u polufinale.

Podsećanja radi, Argentina je upravo Holandiju dobila u finalu Mundijala 1978. godine sa 3:1. Osam godina kasnije Gaučosi su igrali finale protiv Zapadne Nemačke i na krilima Maradone osvojili tu drugu i poslednju titulu prvaka sveta. Diego nije bio strelac nijednog od tri gola u finalu, ali je u polufinalu dao dva gola Belgiji, a dva u četvrtfinalu Engleskoj, uz čuvenu Božju ruku... 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".