Toksoplazma gondi je parazit koji se nastanjuje u toplokrvnim životinjama i ljudima, a poznato je da vremenom utiče i na njihov centralni sistem. Međutim, kada je primećeno da su mladunci hijene zaraženi ovom vrstom intracelularnog parazita skloniji rizičnom ponašanju koje može da ih košta života, naučnici iz SAD-a su rešili da ispitaju ovaj fenomen na sivim vukovima. 

Tim koji su predvodili biolozi Konor Meir i Kira Kasidi sa Univerziteta Montana su za potrebe svoje nove studije analizirali ponašanje vukova zaraženih tokspolazmozom i došli do otkrića da ona ne izaziva samo promene u ponašanju kod pojedinaca već da može i da utiče na njihov položaj u čoporu. 

Veći rizik - dvostruko veće šanse za liderske pozicije.

Tim se fokusirao na istraživanje različitih populacija sivih vukova u Nacionalnom parku Jeloustoun u američkoj saveznoj državi Vajoming. Prvobitno su uzimani uzorci krvi 229 životinja, nakon čega je vršena analiza antitela na Toxoplasma gondii, a zatim i upoređivani podaci sa obrascima njihovog ponašanja i ulogama koje su imali u čoporu u periodu od 1995. do 2020. godine - kako bi mogli da identifikuju eventualne promene. 

Foto: Profimedia

 

Otkriveno je da se njihovo ponašanje drastično menjalo nakon zaražavanja spomenutim parazitom tako što su mužjaci imali dvostruko veće šanse da napuste čopor u prvih šest meseci u poređenju sa uobičajenim vremenskim periodom od dve godine. Pored toga, zaražene jedinke su znatno češće postajale vođe čopora, a istraživači su ove rezultate pripisali činjenici da su oni pokazivali veću spremnost da se upuste u visoko rizično ponašanje - kao i hijene. 

Objašnjenje za ovu promenu leži u izmenjenom odnosu hormona, a neke od eksperimentalnih studija su već sugerisale da hronične infekcije mogu dovesti do povećane proizvodnje dopamina i testosterona. Ove promene prema mišljenju autora studije izazivaju agresivno i rizično ponašanje, koje rezultiraju većom šansom da se vukovi upuste u borbu za vođu čopora. 

(Nacionalna geografija)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".