Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Svetog sveštenomučenika Klimenta, velikog pravoslavng mučenika. Iako nije crveno slovo, ovaj veliki praznik provodi se u postu, a narodni običaji posebno se tiču fizičkog rada na današnji dan.

Sveti sveštenomučenik Kliment

Rođen u Rimu, od carskih roditelja. Majka, dva brata i otac su mu se izgubili na Istoku. Kada je pošao da ih traži, u Aleksandriji je upoznao apostola Varnavu. Braća Faustin i Faustinijan su mu već bili kod apostola Petra, koji mu nađe majku kao staricu prosjakinju, pa onda i oca. Apostol Petar ga pre nego je raspet na krst postavio za episkopa u Rimu.

Car Trajan ga je proterao u Herson, gde je našao 2.000 hrišćana koji su tesali kamen na bezvodnom mestu. Svetitelj im izvede vodu. Obratio je u hrišćanstvo toliko nevernih žitelja tog kraja da je za godinu dana tu podignuto 75 crkava. Sveti Kliment je utopljen u more 101. godine, a mošti su mu izvađene iz mora tek u vreme Svetih Kirila i Metodija.

Narodna verovanja o sveštenomučeniku Klimentu 

Zato što je veliki deo svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju, u nekim krajevima Srbije veruje se da na ovaj praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi “povređivao” rane Svetog Klimenta.

Takođe, iako nije crveno slovo, trebalo bi izbegavati težak, fizički rad i sređivanje doma već dan provesti sa porodicom i prijateljima i na ovaj način proslaviti uspomenu na život i velika dela Sveštenomučenika Klimenta.

Beseda na ovaj dan govori o angelskom stanju svetitelja:
"A koji se udostoje dobiti onaj svet, više ne mogu umreti, jer su kao anđeli.
Tako govori onaj koji zna i koji ga je video. Šta ima da sumnjamo više braćo?"

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".